Politika

Evropski parlament nam sprema pohvalnu rezoluciju

IlustracijaFoto: Guliver/Getty Images/ThinkstockIlustracija

Takvu ocenu su podržali praktično svi poslanici u Spoljnopolitičkom odboru (SPO) EP koji je razmotrio nacrt rezolucije o Srbiji koja, sa danas usaglašenim amandmanima, treba da bude usvojena 28. januara u ovom Odboru, a potom i na plenarnom zasedanju EP.

ŠTA JE DOBRO…

Mekalister je naglasio da sporazumi Beograd – Priština o Zajednici srpskih opština i drugim temama jesu „ključna dostignuća koja moraju biti sprovedena“.

„Pravi težak posao u tom cilju počinje sada“, ukazao je izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister je u završnoj reči rasprave podvukao da očekuje da što pre, u prvoj polovini ove godine, u pregovorima Srbija – EU, budu otvorena poglavlja 23. i 24. o vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i druga poglavlja.

Svi poslanici su pozdravili i podržali suštinsku poruku nacrta rezolucije u kojoj se srpskim vlastima odaje priznanje za napredak u evropskim reformama, što je i otelotvoreno u otvaranju poglavlja u pregovorima s EU.

Otvoriti poglavlja 23 i 24

U pripremnom dokumentu se izražava očekivanje da poglavlja 23 i 24 budu otvorena početkom ove godine, budući da su to poglavlja presudna za reforme pravosuđa i osnovnih prava, uz opasku da se mora ukloniti politički upliv na sudstvo.

Mekalister, koji je pripremio nacrt rezolucije, istakao je da je njegov cilj bio da se upriliči uravnotežen i pošten tekst rezolucije koji bi prepoznao i pohvalio napredak koji je ostvarila Srbija.

U nacrtu rezolucije se navodi da Evropski parlament pozdravlja mere kojima se Srbija priprema za pregovore o članstvu s Evropskom unijom i posebno akcione planove za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, pravdi i temeljnim slobodama i poziva vlasti u Beogradu da odlučno nastave sistemske i društveno-ekonomske reforme.

Takođe se naglašava i važnost pripreme za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli i 35 koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom.

Ključno je da se zakoni i reforme sprovedu u delo, dodaje se u nacrtu rezolucije. Takođe se „pozdravlja napredak Srbije u stvaranju uslova za privređivanje kroz smanjivanje budžetskog deficita i reforme radnog prava i politike zapošljavanja“.

EP „podstiče srpske vlasti da pospeše klimu za investicije, naglašava važnost brze restrukturacije javnih preduzeća“ i poziva Srbiju da zakone o državnim subvencijama usaglasi sa pravnom tekovinom EU.

Evropski parlamentarci takođe odaju priznanje Srbiji za konstruktivan pristup rešavanju imigracione krize.

Oni „pozivaju Srbiju da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s politikom Unije, uključujući politiku prema Rusiji“.

…A ŠTA NE VALJA

U nacrtu rezolucije se ukazuje na izvestan napredak u bitki protiv korupcije, uz usvajanje zakona o zaštiti zbunjivača i ukazuje na nužnost okončanja pravosudnih postupaka za korupciju, uključujući slučajeve na visokom nivou.

Ne dirati Vojvodinu

Takođe se naglašava potreba bolje zaštite prava manjina i kaže da „autonomija Vojvodina ne može biti dovedena u pitanje, a zakon o sredstvima Vojvodine mora biti usvojen bez odlaganja, kao što predviđa ustav“.

Srpske vlasti, kako se navodi, treba da „udvostruče napore u bori protiv organizovanog kriminala, što mora da urodi konačnim presudama, što je i predviđeno akcionim planom za poglavlje 24“.

Parlament EU podvlači važnost slobodnog rada ombudsmana i nezavisnih tela i „izražava zabrinutost zbog odsustva napretka u poboljšanju stanja na polju slobode izražavanja i slobode medija“.

U dokumentu se naglašava „uznemirenost zbog nasilja nad novinarima i pretnji u obavljanju njihove profesije“.

EP „poziva vlasti da istraže napade na novinare i ponovo podvlači da se mora obezbediti potpuna primena novih zakona o medijima“, uz uvid u vlaništvo i finansiranje medija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh