Novosti online

Европски улог је у Сирији сада највећи

Немогуће је преувеличати значај Џозефа Наја. Професор је на Харварду, један од највећих стручњака за светску политику и представник либералне школе у теорији међународних односа који је имао велики утицај на америчке демократе, највише на Била и Хилари Клинтон. Он је творац појма „меке моћи” у спољној политици као способности државе да утиче на друге не тако што ће наметати своју вољу војном и економском силом (што би била тврда моћ), већ тако што ће своје вредности учинити привлачним другима путем, на пример, доследног примењивања демократије или масовне културе, каква је холивудска. Да би показао да мека моћ није довољна, у теорију је увео још један термин – „паметна моћ”, која комбинује присиљавање, економски притисак и убеђивање. Аутор је великог броја књига из којих се изучавају међународни односи широм света, а у Србији је у издању „Архипелага” преведена његова „Будућност моћи”.

Интервју „Политици” дао је у Београду дан након што је учествовао на панелу „Спољна политика Америке у 2016. и надаље” у организацији Центра за међународну сарадњу и одрживи развој. Некадашњи декан Кенедијеве школе за државну управу на Харварду, где је Вук Јеремић био његов студент, поновио је на дебати оно што је написао у књизи „Да ли се завршио амерички век?” – да епоха Америке као најјаче суперсиле није готова. САД остају најмоћнија економска, војна, научна и технолошка сила. Изазов за САД у овој години свакако је и даљ Сирија, па смо зато разговор започели од вести да је тамо објављен договор о примирју.

– Није ово први пут да слушамо о примирју. Надајмо се да је овај пут стварно. Примирје ће зависити од воље Руса да зауздају Асадове нападе у околини Алепа и од понашања опозиције, разбијене на фракције, које је тешко контролисати. Не смемо бити превише оптимистични.

Шта је онда решење?

Примирје ће вероватно водити ка де факто подели земље. Западним, алавитским деловима владаће Башар ел Асад или неко од његових генерала, док ће се на северу формирати курдска територија. Није јасно ко ће завладати сунитским деловима. Највећу опасност представља могућност да Исламска држава (ИД) преузме то подручје и око себе окупи остале сунитске групе.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh