• Gradovi

  F.Kastro: Rusija i Kina će očuvati svetski mir i stabilnost

  HAVANA – Rusija i Kina su zemlje koje će očuvati svetski mir i stabilnost, budući da su iskusile svu muku rata protiv fašizma, napisao je bivši kubanski lider Fidel Kastro u pismu venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

  „I Rusija i Kina poznaju svetske probleme mnogo bolje od Sjedinjenih Američkih Država, a razlog je to što su te zemlje morale da prođu kroz strašne ratove koje im je nametnuo slepi egoizam fašizma“, istakao je Kastro, objavio je kubanski list „Granma“.

  Zato je na Rusiji i Kini, imajući u vidu njihovu tradiciju i revolucionarno iskustvo, da preduzmu najveći napor da se izbegne rat i doprinese mirnodopskom razvoju Venecuele, Latinske Amerike, Azije i Afrike“, istakao je vođa kubanske revolucije.

  Kastro je upozorio da niko danas više nije bezbedan i objasio da je to zato što devet zemalja poseduje nuklearno oružje, a samo jedna od njih – SAD – ih zaista i koristi, „kao kad je bacila dve atomske bombe na Japan 1945. godine, koje su ubile stotine hiljada ljudi u samo tri dana“.

  U pismu Fidel Kastro takođe hvali predsednika Madura, koji je priznao rezultate parlamentarnih izbora održanih u Venecueli prošle nedelje, prema kojima je opozicija osvojila dvotrećinsku većinu, preneo je sajt RT.

  Odnosi između Kube i Venecuele su poslednjih godina sve bolji, pa Karakas prodaje Havani naftu po povoljnoj ceni i ulaže u kubansku naftnu industriju, dok Kuba zauzvrat pomaže venecuelanskom zdravstvu slanjem svojih lekara.

  AP Photo/Alex Castro, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com