Gradovi

Fabijus: Kurdi nisu pozvani na mirovne pregovore o Siriji

PARIZ – Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus izjavio je danas da mu je specijalni izaslanik UN u Siriji Stafan de Mistura rekao da neće pozvati kurdsku Partiju demokratskog jedinstva na mirovne pregovore u Ženevi i da će sirijska opozicija, koju podržava Rijad, predvoditi pregovore.

Fabijus je za Radio Francuska kultura rekao da mu je de Mistura preneo da je poslao pozivnice, prenosi Rojters.

„Pripadnici Partije demokratskog jedinstva su uzrok najvećeg broja problema i de Mistura mi je rekao da im nije poslao poziv“, naveo je šef francuske diplomatije.

On je dodao da mu je de Mistura, takođe, potvrdio da će opoziciona grupa, koju podržava Saudijska Arabija, predvoditi pregovore čak iako drugi protivnici budu prisutni.

Šef francuske diplomatije istakao je da je razgovarao sa koordinatorom sirijske opozicije Rijad Hidžabom koji će, kako je naglasio, pričati sa de Misturom i generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

„Ako razumem njihovu poziciju, oni odobravaju pregovore i, istovremeno, traže da im se daju detalji o tome ko učestvuje, šta je urađeno na humanitarnom području i o čemu ćemo razgovarati“, poručio je Fabijus.

AP Photo/Michel Euler

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh