• Gradovi

  Fabijus podneo ministrima nacrt globalnog sporazuma o klimi

  PARIZ – Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podneo je danas ministrima zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi u Parizu nacrt sporazuma o smanjenju emisija štetnih gasova koji prete da potpuno poremete klimatski sistem planete.

  Fabijus, koji je predsedavao skoro dvonedeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, sporazum ministrima koji sada treba da odluče da li će ga odobriti ili ne, prenosi AFP.

  On je rekao da predloženi sporazum ima za cilj da se porast globalnih temperatura ograniči na ispod dva Celzijusova stepena, s tim da se teži ka spuštanju tog praga na 1,5 stepena.

  Istakao je da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti „istorijska prekretnica“ ukoliko bude usvojen, opisavši ga kao pravednog, trajnog, dinamičnog i izbalansiranog, navode agencije.

  Kako je precizirao, nacrtom sporazuma je predviđeno finansiranje za zemlje u razvoju do 2020. godine u visini od 100 milijardi dolara godišnje, kao i petogodišnje revizije nacionalnih planova za smanjenje globalnog zagrevanja.

  AP Photo/Francois Mori

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com