Novosti online

Фабијус: САД нису довољно ангажоване у Сирији

ПАРИЗ – Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус, који је раније данас најавио одлазак из владе, оптужио је САД, које предводе међународну коалицију против Исламске државе, да не ради довољно у решавању сиријског конфликта.

„Постоје нејасноће у коалицији. Нећу да понављам оно што сам неколико пута рекао, посебно о водећој улози те коалиције. Немам утисак да постоји довољно посвећености”, рекао је Фабијус новинарима после састанка владе.

Његова изјава долази док сиријске снаге, уз помоћ савезника Русије и Ирана, опкољавају град Алеп на северу Сирије, који је под контролом такозваних „умерених” побуњеника. „Постоје речи, али мало дела”, рекао је Фабијус чија земља учествује у тој коалицији која бомбардује положаје џихадиста из Исламске државе у Ираку и Сирији.

Фабијус је рекао да су „то схватили Руси и Иранци, тако да је сиријски председник Башар ел Асад још јачи”. Француска сматра да је политичко решење сиријског питања једино могуће одласком Асада сада с власти.

Према његовим речима, неопходно да се „сви усредсреде на џихадисте”, док Русија више гађа положаје сиријских побуњеника него Исламске државе.

Француски министар је најавио раније данас одлазак из владе како би се кандидовао за место председника Уставног суда Француске. Фабијус (69) је рекао да се још не зна ко ће га наследити на функцији министра спољних послова на којој се налази од 2012. године.

Бета-АФП

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh