• Gradovi

  Fabrici: Prirodno da Zapadni Balkan bude u EU

  Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je „prirodno“ da Zapadni Balkan bude u Evropi i da to predstavlja geopolitičko ulaganje ne samo u smislu bezbednosti već i prosperiteta i političkih odnosa.

  On je na medjuparlamentarnoj konferenciji „Idejom EU do mira i razvoja“ u Domu Narodne skupštine Srbije rekao da je Strategija za proširenje EU ka Zapadnom Balkanu usmerena na regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i unapredjenje tih odnosa.

  Govoreći o vojnoj neutralnost Srbije Fabrici je rekao da ulazak u EU ne znači pristup NATO, te da postoje članice EU koje nisu deo te alijanse i da mu je drago da NATO priznaje vojnu neutralnost Srbije.

  Kako je dodao, važno je da Srbija i NATO imaju snažnu i dobru saradnju.

  Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Ali rekao je da alijansa i EU imaju važnu ulogu na Zapadnom Balkanu i da mu je jasno da Evropa ne može da bude potpuna bez potpune integracije Balkana.

  On je kazao da veliki doprinos stabilnosti na Balkanu daje Srbija.

  „Stabilnost na Balkanu je ključ za stabilnost u Evropi i vidimo da tu veliku ulogu i doprinos daje Srbija“, rekao je Paolo.

  Zamenik predsednika Komiteta za medjunarodne poslove Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Sergej Kisljak govoreći o odnosima EU, NATO i Rusije rekao je da su u veoma „razočaravajućem stanju“ i „zabrinjavajući“.

  On je kazao da se ne poštuju principi koji su dogovoreni sa zapadnim zemljama kada je završen Hladni rat, o tome da se neće širiti na Istok i dalje od granica zapadne Nemačke.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com