• Ekonomija

  Fabrika Leoni počela rad u punom kapacitetu

  aleksandar vučić, aleksandar vucic, premijer srbijeFoto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Fabrika „Leoni“ zaposliće 1.700 radnika, a premijer Aleksandar Vučić poručuje da je cilj pad nezaposlenosti ispod 15 odsto u naredne dve godine i poziva nemačke investitore da nastave da ulažu u Srbiju.

  Vučić je rekao da očekuje da nemačka kompanija Leoni, koja ima još dva pogona u Prokuplju, prošire svoje kapacitete, otvori i nove pogone u Srbiji i zaposli još radnika.

  „Vlada će da im pomogne. Mi smo spremni za nastavak saradnje i uveren sam da ćemo da imamo dobre rezultate“, rekao je Vučić.

  Premijer je podsetio da je za investiciju u Nišu čija je vrednost veća od 21 milion evra, Vlada Srbije dala podsticaj od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku, ističući da je ponosan što se državni novac troši da bi se zaposlili građani.

  Vučić je najavio još dobrih vesti i investicija u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Niškom okrugu, navodeći da će vlada učniti sve da se smanji nezaposlenost na jugu zemlje, koji je doveden u takvu situaciju lošim postupanjem prethodnih vlasti.

  „Videćete u narednom periodu i u Vranju, Nišu, Vladičnim hanu i drugim mestima brojne investicije koje će vlada pomoći“, rekao je Vučić.

  Premijer je ocenio da je Srbija na dobrom putu i da napreduje, budući da je država bila pred bankrotstvom, sa padom BDP od 3,6 odsto 2009. godine, ali da su bolne reforme, koje često nemaju podršku naroda, dale rezultate.

  „I politički lideri se razlikuju tako što se ne dodvoravaju narodu već rade dugoročne mere koje će da dovedu do boljitka. Mi nećemo da se dodvoravamo nikome“, rekao je Vučić i istakao da zato poštuje nemačku kancelarku Angelu Merkel koja se ne dodvorava onima koji bi da „linčuju“ migrante.

  On je rekao da je mnogo važniji od bilo kog političkog rezultata rezultat na semafrou za Srbiju.

  „Prvi put na semafrou piše da Srbija ne gubi, nego da pobeđuje i Srbija će tu svoju prednost da poveća, neće više pisati 1:0 već 2:0 ili 3:0 i biće sve uspešnija i bolja za svoje građane“, rekao je Vučić.

  Premijer je rekao da je cilj da u naredne dve godine nezaposlenost u Srbiji padne ispod 15 odsto čime bi ušla u red pristojnih zemalja, čime bi pokazala i da su reforme uspele.

  Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Leoni veoma važan poslodavac u Srbiji sa više od 3.500 zaposlenih i dodao da je ta kompnanija sjajan primer održivog ulaganja nemačkih kompanija u privredu u Srbiji.

  „Nemačke kompanije uvek podrobno proveravaju da li će ući na neko tržište, ali kada jednom dođu onda uvek ostanu i prošire i svoje kapacitete. Ovaj pogon, posle pogona u Propkuplju, je zaista pravi primer za to“, rekao je Ditman.

  On je dodao da je 2015. godina bila veoma uspešna za privredu posle reformi koje je preudzela Vlada Srbije i da su procene EU o napretku Srbije veoma povoljne.

  „To ćemo popraviti sada kada uđemo u operativnu fazu o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Do kraja godine otvorićemo prva dva poglavlja, a naredna dva početkom 2016. godine“, rekao je Ditman.

  Nemačke kompanije igraju važnu ulogu u Srbiji, i doprinose unapređenju propcesa privrednih reformi samim tim što investriaju u Srbiju, rekao je ambasador.

  „Nastavljamo zajedno sa nemačkim provrednicima da dalje razvijamo te odnose. U tesnoj komunikaciji smo sa Privrednom komorom Srbije i radimo na tome da Srbija uvede dualno, stručno obrazovanje“, rekao je Ditman.

  „Leoni“ je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz Drekslmajer među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije.

  Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša.

  Премијер Србије #Vucic отворио нови погон фабрике #Leoni у Нишу pic.twitter.com/cdqTxph3qe

  — SNS Niš (@nis_sns) November 18, 2015

  Ukupno je Leoni u Srbiju uložio nešto više od 36 miliona evra i trenutno zapošljava 4.950 radnika.

  Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 miliona evra.

  Prvu fabriku Leoni je otvorio u Prokuplju, koja proizovdi kablovske setove za BMW i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za landrover i jaguar i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme.

  Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade.

  Treći proizvodni pogon Leoni je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku.

  „Leoni AG“ je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju.

  Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra.

  Leoni je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj.

  Presecanju vrpce prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com