Gradovi

Failer: Nemačka će podržati reforme u Srbiji

Failer: Nemačka će podržati reforme u Srbiji

BEOGRAD – Pred Srbijom su još brojne reforme, u čemu će joj Nemačka, kao i do sada, pružiti veliku podršku, naglasio je generalni direktor za međunarodnu razvojnu politiku nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvojnu politiku Peter Failer, otvarajući prvu sesiju dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošlavanje.

On je ukazao da je prošle godine u Nemačkoj više od 26.000 građana Srbije podnelo zahtev za dobijanje azila, te da, iako je krajem godine došlo do smanjenja broja zahteva, to pokazuje da pripadnici manjinskih zajednica u Srbiji još uvek ne učestvuju ravnopravno u tržištu rada, kao i da mladi napuštaju zemlju, jer ne postoji poslovna perspektiva.

Nemačka je, prema njegovim rečima spremna da pomogne Srbiji na putu poboljšanja perspektive građanima.

„Želimo stvoriti perspektive za budućnost u Srbiji. Od početka inicijative u maju već smo podstakli više pitanja, a tako smo potpisali sporazum o kreditnim linijama u visini od 38,5 miliona evra za podsticaj malih i srednjih preduzeća, posebno u ruralnim delovima zemlje. Dogovoren je i sporazum o inovativnom poljoprivrednom osiguranju, i iniciran je naiconalni dijalog za borbu protiv nezaposlenosti mladih“; objasnio je Failer.

Nemačka je Srbiju podržala svojim doprinosom u evropskom fondu za jugoistočnu Evropu, preko kojeg je u Srbiji, kroz kredite i druga davanja, stvoreno 90.000 radnih mesta, ukazao je on.

Podsećajući da je Nemačka prošle godine za podsticaj rasta i zapošljavanje obećala 82 miliona evra, rekao je da je spremna da stavi našoj zemlji na raspolaganje dodatna sredstva nakon što se budu videli rezultat.

Failer je istakao da je neophodno da država i privatni sektor sarađuju u poboljšanju privrede i perspektive.

On je ukazao da Nemačka pomaže i u profesionalnom obrazovanju građana Srbije navodeći da je, na primer, u saradnji sa Bošom i opštinom Pećinci, opremljena tehnička škola masinama, gde đaci dobijaju specijalizovan tehničku obuku, a u Leskovcu, zajedno sa Falkeom, modernizovan je tekstilni sektor.

„Pred nama je budućnost Srbije, ali i zajednička budućnost Evrope, i imamo puno zajedničkog posla u ispunjavanju pokrenute Inicijative sadržajem“, podvukao je on dodajući da će na skupu u Beogradu biti dalje izrađena mapa puta.

Failer je kazao da je neopodno poboljšati poslovno obrazovanje, sprovesti dalju privatizaciju državnih preduzeća, ali da nisu samo ekonomsko-političke reforme važne, već efikasna administracija, brzo pravosuđe i transparetni postupak u dodeli poslova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh