Svet

Fajlovi sa podacima o borcima ID autentični

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi te informacije mogle da pomognu u sprečavanju daljih regrutovanja te ekstremističke grupe, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

islamska drzava wide jpg

Fajlovi sadrže podatke o borcima Islamske države koji su regrutovani iz najmanje 51 zemlje.

Na njima se nalazi oko 22.000 imena, ali se smatra da su neka duplirana.

Britanska TV mreža Skaj Njuz dobila je te podatke od jednog razočaranog borca, koji je napustio Islamsku državu. On je novinaru u Turskoj predao memorijsku karticu koju je, navodno, ukrao od šefa Islamske države za unutrašnju bezbednost.

Kako navode britanski mediji, pomoću tih dokumenata mogli bi da budu otkriveni teroristički napadi, koji su planirani u Evropi.

Opozicioni sirijski portal „Zaman Al Vasl“ objavio je deo formulara s anketom od 23 pitanja o imenu, datumu i mestu rođenja, nacionalnosti, čak i krvnoj grupi ekstremista, u koje je uvid imao Skaj Njuz.

U formularima su istaknuti članovi Islamske države pitani da li žele da služe toj organizaciji kao bombaši samoubice, vojnici ili na neki drugi način, kao i da navedu prethodna „džihadistička iskustva“.

Podaci pojedinih već poznatih istaknutih članova Islamske države se, takođe, nalaze u dokumentima, a među njima su britanski državljani Abdel Beri, Džunaid Husein i Rijad Kan.

„Zaman Al Vasl“ tvrdi da su otkriveni lični podaci 1.736 boraca iz 40 zemalja, od koji je četvrtina iz Saudijske Arabije .

Među njima je i veliki broj državljana Tunisa, Maroka i Egipta, kao i navodno 16 britanskih državljana.

Kada je reč o ekstremistima iz Evrope, većina njih je iz Francuske, a potom slede državljani Nemačke i Velike Britanije dok su četiri osobe iz SAD, a šest ih je iz Kanade.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh