Gradovi

Fajman: Da ne likuju oni koji su nas naterali na ove mere

BEČ – Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je danas da je čist cinizam kada pojedine države likuju što je Austrija bila prinuđena na primenu „Plana B“ u borbi protiv talasa izbeglica, jer je on mnogo lošiji od željenih zajedničkih mera EU.

„Višegrad grupa ne bi trebalo sada da slavi što smo se mi dogovorili oko obezbeđivanja granice u Makedoniji. To zasigurno neće ući u istorijske anale kao nešto dobro. Šta ćemo kada od maja ispred makedonske granične ograde bude gladovalo 100.000 izbeglica. Hoćemo li i tada još uvek slaviti oštre mere mađarskog premijera“, upitao je Fajman u izjavi bečkom dnevniku „Kronen cajtung“.

Prema njegovim rečima nije moguće da likuju oni koji su do sada izbegavali preuzimanje odgovornosti.

Fajman je ukazao da su zemlje članice Višegrad grupe, ali i Grčka do sada doprineli sprečavanju pravedne raspodele izbeglica i usporavanju svih planova EU za savladavanje talasa izbeglica.

On je naglasio da se Austrija mora pripremiti za dalji talas izbeglica.

„Makedonija u jednom trenutku više neće moći da izdrži pritisak, i ponovo će doći više tražilaca azila na našu granicu. Već sada moramo što je to moguće bolje pripremiti policiju i vojsku na to“, poručuje Fajman.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh