Gradovi

FAO: Cene hrane blizu sedmogodišnjeg minimuma u januaru

RIM – Svetske cene hrane su se u januaru približile sedmogodišnjem minimumu zbog pojeftinjenja gotovo svih prehrambenih proizvoda, i posebno velikog pada cena šećera i mlečnih proizvoda, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), sa sedištem u Rimu.

FAO-ov indeks cena hrane, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera), u januaru je „skliznuo“ na 150,4 poena sa decembarskih revidiranih 153,4 poena, što govori da je hrana na međunarodnim tržištima bila za 16 odsto jeftinija nego pre godinu dana, navodi se u saopštenju FAO dostavljenom Tanjugu.

Reč je o najnižem FAO-ovom indeksu cena hrane od aprila 2009. godine, navodi ta agencija, i dodaje da je prošle godine taj indeks izgubio gotovo 19 odsto vrednosti, što je njegov četvrti uzastopni godišnji pad.

Najnoviji pad cena prehrambenih proizvoda je, kako navodi FAO, posledica visokih zaliha, usporavanja rasta globalne ekonomije i jačanja američkog dolara.

Agencija UN-a, takođe, prognozira da je svetska proizvodnja žitarica dostigla 2,521 milijardu tona u 2015. godini, što je za 3,9 miliona tona više u odnosu na poslednje projekcije te organizacije, ali i dalje za 1,2 odsto ispod rekordne žetve iz 2014. godine.

Rani izgledi za žetvu žitarica u 2016. godini su mešoviti, saopštio je FAO, navodeći kao razlog neizvesne vremenske prilike povezane sa klimatskim fenomenom El Ninjo.

AP Photo/Damian Dovarganes, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh