Gradovi

FAO: Porodica Trajilović uvećala stado pomoću donacije EU

KLADOVO – Porodica Trajilović iz zaseoka Planinica, na brdu iznad Kladova, uvećala je nedavno svoje stado ovaca zahvaljujući donaciji Evropske unije i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Posle katastrofalnih poplava iz 2014. godine, domaćinstvo Trajilovića se prijavilo za program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, koji sprovodi FAO, a kako osnovni izvori prihoda za život ove porodice potiču od stoke, prioritet im je bio da dobiju jagnjad, navodi se u saopštenju FAO dostavljenom Tanjugu.

„Od bujice nam je pre dve godine stradalo šest jagnjadi koji su bili u ogradi kraj potoka. To, i šteta na žitu i livadama koju smo imali zbog kišne godine, unazadili su nas još više“, kaže Leposava Trajilović, čija porodica obrađuje 8,5 hektara zemlje, od čega je njihovih oko 2,5 hektara, dok je ostalo pod zakupom.

Na imanje Trajilovića, koji žive od stočarstva, gaje ovce, krave i svinje i prodaju sir i mleko, FAO je početkom jula isporučio sedam visoko kvalitetnih jagnjadi, koja će, prema rečima Leposave Trajilović, značajno doprineti povećanju njihovog stada i poboljšanju kvaliteta.

U staroj kući Trajilovića, pravljenoj od drveta i blata, sa zemljanim podom, i na 24 kilometra udaljenosti od Kladova, od čega je 12 kilometara seoskog, neasfaltiranog puta izrovanog bujicama nakon kiša, žive Vinet i njegova supruga Tanja, kao i njihova deca, trogodišnja Milijana i dvogodišnji Mladen, a tu je i Vinetova majka, baka Leposava.

Oboje dece su prevremeno rođeni, u 7. mesecu, što je kod trogodišnje Milijane ostavilo posledice, kao što su problemi sa psihomotornim razvojem i disfunkcija bubrega zbog čega je na terapiji antibioticima skoro od rođenja, za šta je porodici mesečno potrebno oko 70.000 dinara.

Domaćinstvo Trajilovića je jedno od ukupno 3.803 domaćinstava u istočnoj Srbiji koja su do sada dobila neki od 23 paketa pomoći koju je FAO isporučivao u okviru programa „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“.

Očekuje se da će do kraja godine ukupno 5.113 poljoprivrednih domaćinstava iz opština Boljevac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Svrljig i Zaječar ucestvovati u ovom programu pomoći EU, navodi se u saopštenju FAO, i dodaje da je osim Trajilovića, još osam poljoprivrednih domaćinstava iz Kladova i Majdanpeka dobilo ili će dobiti stoku do kraja avgusta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh