Gradovi

FBG: Verbić na strani nelegitimnog Društva direktora

BEOGRAD – Forum beogradskih gimnazija (FBG) ocenio je danas da kritika Ministarstva prosvete upućena predsedniku Foruma srednjih stručnih škola Beograda Miloradu Antiću pokazuje da su tačne tvrdnje sindikata prosvete da je u prosveti u toku obračun između ministarstva, školskih uprava i direktora škola sa sindikatima prosvete.

Ranije danas, Ministarstvo prosvete je kao neprimeren ocenio poziv predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorada Antića na jednosatni štrajk upozorenja, zbog dopisa koje je Društvo direktora uputilo dekanima beogradskih fakulteta.

U dopisu Društva direktora izražava se nezadovoljstvo što su prinuđeni da na slobodna radna mesta zapošljavaju tehnološke viškove, umesto svršene studente nastavničkih fakulteta, a ministarstvo prosvete smatra da je zahtev tog društva legitiman i da niko ne može da bude osuđivan zbog inicijative u društvu da se problem reši.

To što se ministar Verbić pozvao na legitimnost Društva direktora škola Srbije, nikako se ne može prihvatiti, piše u saopštenju FBG-a.

„Nesporno je da su legitimna razna društva, Društvo fizičara, hemičara, računovođa, šahista, penzionera, pecaroša itd, ali to se nikako ne bi moglo reći za društvo narodnih poslanika, društvo ministara ili društvo predsednika opštine. Iz razloga što su u suprotnosti sa njihovom funkcijom, takva društva jednostavno ne postoje“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, samim tim i Društvo direktora škola Srbije nikako ne bi trebalo da postoji, jer je u „dubokom nesporazumu sa samom funkcijom direktora škole“.

FBG u saopštenju podseća ministra prosvete da u našem obrazovnom sistemu decenijama postoje društva čija je uloga da štite zajedničke interese srodnih škola, kao entiteta u obrazovnom sistem, kao sto su zajednica gimnazija, zajednica elektrotehničkih škola, zajednica mašinskih škola…

„Sva ta društva (zajednice) su apsolutno legitimna i zastupaju interese škola, a nikako interese pojedinaca, kao što je to u slučaju Društva direktora škola Srbije“, ocenjuje se u saopštenju.

Foto Tanjug, R. Prelić (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh