Novosti online

ФБИ истражује авио-диверзију у Сомалији

Могадиш Сомалске снаге безбедности ухапсиле су двојицу запослених на међународном аеродрому у Могадишу, због сумње да су повезани са прошлонедељном експлозијом на „ербасу А321” компаније „Дало ервејз” из Џибутија, који је након диверзије на око 3.000 метара успешно приземљио српски пилот Владимир Водопивец (64). „Безбедност на аеродрому у Могадишу је нула. Када се авион приземљи, 20–30 људи дође на писту, нико од њих не носи беџеве или жути прслук и нико не зна ко су они… када путници напусте авион, они могу да ставе унутра било шта”, изјаву Водопивеца пренеле су светске агенције.

У међувремену, уз двојицу осумњичених на аеродрому, сомалски безбедњаци ухапсили су јуче још двадесетак људи, због сумњивог следа догађаја уочи лета Могадиш–Џибути 2. фебруара, у термину који иначе држи компанија „Туркиш ервејз”. Најпре, истог дана лет сомалског авио-превозника на истој линији отказан је из безбедносних разлога, преноси америчка мрежа Фокс њуз. Потом је „Туркиш ервејз” отказао лет Могадиш–Џибути наводећи лоше временске услове и јаке ветрове као разлог. Компанија „Дало ервејз” ускочила је у задњем тренутку да превезе „Туркишових” 75 путника. „Извори у Могадишу наводе да је авио-компанија отказала лет пошто је обавештена о могућем непосредном терористичком нападу”, тврди Фокс њуз.


Владимир Водопивец (Фото Бета-АП)

Иначе, „ербас 321” „Дало ервејза” кренуо је из Могадиша са закашњењем: да је полетео на време и достигао висину летења пре детонације, последице су могле бити катастрофалне, процењују регионални извори. У међувремену, хапшење двојице службеника аеродрома „Аден Аде” уследило је након што је Национална обавештајна и безбедносна агенција Сомалије прегледала видео-снимке безбедносног надзора аеродрома, којим иначе руководи турска компанија, преносе агенције. На захтев владе у Могадишу, истрази су се иначе крајем прошле седмице прикључили и експерти ФБИ, преноси амерички медији. Провером видео-снимака, међународна истрага утврдила је да су двојица аеродромских службеника једном постаријем мушкарцу у зони доступној само овлашћеним лицима и одлазећим путницима, непосредно пред полетање дотурили један мањи лаптоп. Потоња експлозија, која је на авиону направила рупу ширине око једног метра, у истрази се директно повезује са дотичним компјутером за који се сумња да је био нафилован ТНТ експлозивом.

Сва три мушкарца на видео-снимку већ су идентификована: јавности је за сада обелодањено само име Абдулахима Абдисалама Борлеа, путника који је компјутер унео у авион: његово тело, катапултирано након експлозије из летелице, пронађено је код места Балад, 30 километара северно од Могадиша. Ниједна организација до данас није преузела одговорност за ову авио-диверзију. Незванично, истрага сумња да иза бомбашког удара на „ербас” стоје или џихадисти сомалског огранка Ал Каиде или сепаратисти из самопроглашене републике Сомалиленд. Званични Могадиш је почетком месеца објавио да од 22. фебруара укида авионску везу са Харгеисом, главним градом Сомалиленда, због заоштравања визног режима на тој територији.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh