• Novosti online

  ”Фејсбук” признао да је водио кампању против Сороса

  Иако су челници „Фејсбука” у почетку тврдили да не знају за везу са агенцијом чија је специјалност откривање прљавог веша о противницима, признали су да су је унајмили за кампању против милијардера Џорџа Сороса, али негирају да у томе има и трунке антисемитизма. „Њујорк тајмс” је открио да је калифорнијска компанија, позната по либералним ставовима руководилаца и запослених, ангажовала пи-ар агенцију блиску републиканцима да оцрни Сороса.

  „Фејсбук”, на чијем челу су Јевреји (Марк Закерберг и Шерил Сандберг), суочио се са жестоким критикама да се антисемитској харанги десничара против милијардера наклоњеног либералима придружио само зато што је овај јавно критиковао ту друштвену мрежу.

  Како је открио „Тајмс”, „Фејсбукова” кампања одбране од оптужби након скандала с руским мешањем у изборе и „Кембриџ аналитиком” сводила се на појачано лобирање, блаћење критичара и конкуренције.

  И Закерберг и Сандберг прво су тврдили да нису ангажовали агенцију „Дифајнерс”, али је шеф комуникација у оставци Елиот Скрејџ ипак преузео одговорност за ту одлуку. Учинио је то тек пошто је интерна белешка процурила у медије.

  Испод његовог саопштења је и изјава Шерил Сандберг, оперативне директорка „Фејсбука”, пријатељице Хилари Клинтон. Написала је да јој име агенције није деловало познато док је читала текст „Њујорк тајмса”, али да је интерна истрага показала да се оно ипак помињало у документима и мејловима у које је имала увид. Додала је такође да ничија намера није била да наметне антисемитски наратив и да је такво тумачење у медијима као Јеврејку„дубоко лично потреса”.

  Скрејџ се извинио за то што се деловање агенције проширило у нежељеном правцу, не прецизирајући чиме су тачно пређене границе. Навео је да није спорно то што је агенција новинарима потурала тврдње да Сорос финансира невладине организације окупљене под кровном групом „Слобода од ’Фејсбука’”. Циљ је био да покажу да то једноставно није спонтано формиран покрет и да су њихови критичари у сукобу интереса.

  Агенцију су ангажовали након што је Сорос зимус у Давосу оптужио „Фејсбук” и још неке џинове интернета да су „претња за друштво”.

  После текста у „Тајмсу”, његова Фондација за отворено друштво оптужила је Закербергову компанију да имитира десничаре у демонизацији милијардера који је честа мета антисемитских напада. Они су раније долазили углавном са екстремне деснице, али су се протекле године проширили. Председник Доналд Трамп га је недавно оптужио да финансира караван миграната из Латинске Америке, после чега му је на кућну адресу послата експлозивна направа.

  „Слобода од ’Фејсбука’”, група која се залаже за укидање глобалне друштвене мреже која је са 2,2 милијарде корисника бројнија од сваке земље и религије, и даље тврди да их Сорос не финансира и да „Фејсбук” лаже.

  Откривено је и да су везе америчког милијардера мађарског порекла и „Фејсбука”, изгледа, још сложеније и да Соросу можда смета како ова мрежа мења свет, али му не смета новац који такав пословни модел доноси. „Фокс” и још неки медији пренели су вест америчког листа „Барон” да је Соросев породични инвестициони фонд донедавно имао акције „Фејсбука”, али да је све продао непосредно пре него што су доживеле нови пад и тиме уштедео прилично новца.

  „Фејсбук” је у четвртом тромесечју изгубио 20 одсто вредности и у једном тренутку ове седмице пао на 126 долара по акцији, док је почетком јула упркос свим скандалима достигао највишу вредност у историји – 216 долара.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com