Gradovi

FHP: Ministarstvo da obavesti o ishodu javne rasprave

BEOGRAD – Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je danas da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već više od godinu dana nije obavestilo javnost o ishodu javne rasprave za Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

FHP i organizacije okupljene oko Koalicije protiv diskriminacije i Koalicije za pristup pravdi, pozivaju to Ministarstvo da objavi da li je prihvatilo „neku od brojnih primedbi“ udruženja žrtava ili FHP-a i navodi da je Ministarstvo rada njima obrazložilo da će tekst Nacrta zakona biti objavljen tek po dobijanju mišljenje od drugih ministarstava.

FHP, međutim, navodi da mu je „ipak dostupna nezakonito skrivana verzija Nacrta“ i ocenjuje da, na osnovu detaljnog uvida u izmene koje je to Ministarstvo načinilo nakon javne rasprave predstavljaju „kozmetičko doterivanje postojećeg zakonskog okvira“.

Kao veliki problem ističu to što taj Nacrt u članu 140 uvodi uslov da se zahtev za priznavanje statusa civilne žrtve rata može podneti samo u roku od 10 godina od nastanka povrede i smatraju da je tim uslovom stavljena tačka na svaku mogućnost ostvarivanja bilo kog prava iz zakona za civilne žrtve koje žive u Srbiji, kojih je inače više od 20.000.

U FHP ocenjuju i da Nacrt zakona i dalje zadržava nerazuman zahtev prema porodicama nestalih u pogledu pokretanja sudskog postupka za proglašenje nestalog lica umrlim i navode da je u direktnoj suprotnosti sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh