Gradovi

Fico najavio formiranje nove vlade

BRATISLAVA – Slovačka levičarska partija Smer pokušaće da formira novu vladu nakon što je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nije uspela da obezbedi apsolutnu većinu u parlamentu, izjavio je danas lider te stranke i slovački premijer Robert Fico.

Fico je osvojio 28,7 odsto glasova, što je znatno više od ostalih, ali manje od oko 35 odsto glasova koliko su ankete javnog mnjenja predviđale da će osvojiti, pokazali su rezultati 91 odsto prebrojanih glasova.

Najmanje osam partija imaće mesto u parlamentu, pokazuju rezultati, prenosi AFP.

Fico je rekao da će biti potrebno vreme za izgradnju nove kolacije u veoma podeljenom parlamentu i da će to biti teško s obrzirom na, kako je istakao, „veoma komplikovane“ rezultate izbora.

Ukoliko Fico ne uspe da formira vladu, grupa stanaka desnog centra mogla bi da formira „anti-Fico“ koaliciju, procenjuje Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da bi svaka koalicija desnog centra težila da uključi liberalnu partiju „Sloboda i Solidarnost“, koja je osvojila je 11,5 odsto glasova.

Građani Slovačke glasali su u subotu na parlamentarnim izborima, a prema procenama analitičara, očekivalo se da bi većinu glasova trebalo da osvoji premijerova stranka Smer.

Ankete su i uoči izbora pokazivale da će Smer ipak izgubiti parlamentarnu većinu, usled toga što je ta stranka izgubila deo podrške građana nakon korupcionaških skandala i protesta prosvetnih i zdravstvenih radnika zbog niskih plata.

Budući da će Slovačka u julu preuzeti šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, ishod izbora u toj zemlji pomno je praćen i u Briselu.

Fico, koji je odbacio multikulturalizam nazvavši ga fikcijom, istakao je da nikad neće prihvatiti kvote EU za raspoređivanje izbeglica koji su u velikom broju stigli u Grčku i Italiju iz Sirije i drugih zemalja.

AP Photo/Petr David Josek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh