• Gradovi

  „Filharmonijski cirkus“ dve večeri zaredom

  BEOGRAD – Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije, tradicionalno najluđi nastup orkestra, zbog velikog interesovanja izvodi se dve večeri zaredom, 25. i 26. decembra (Kolarac, 20 časova).

  Njujorčanin Dejvid Livaj predvodi koncerte pod nazivom „Filharmonijski cirkus“, a melodijske akrobacije izvode solisti na neobičnim instrumentima. Tako će neumorni istraživač, pijanistkinja Nada Kolundžija, svirati na delikatnom klaviru-igrački, perkusionista Aleksandar Radulović na pisaćoj mašini, šmirglama, čak i na muzičkom biciklu zajedno sa Darkom Armenskim na gajdama.

  Filharmonijska „trupa“ zasmejavaće publiku urnebesnim repertoarom koji je sklopljen od muzičkog humora i dobrog raspoloženja. Baloni, sirene, karte za igranje samo su neki od rekvizita za muzički žongleraj koji pripremaju Filharmoničari. Satira i radost života slaviće se kroz kompozicije Šostakovića, Kabalevskog, Andersona, Bernštajna i čuvenog PDQ Baha. Predah od humora predstavlja nostalgična atmosfera „Zimskog valcera“, domaćeg kompozitora Miloša Raičkovića.

  „Mnogi kompozitori imaju tu duhovitu crtu kojom pokazuju razigranu ljubav prema životu. Mi izvodimo dela onih koji su različite veštine upotrebili da bi prikazali radost življenja, ali i njegovu parodiju. Najduhovitiji je ’Pervertimento za gajde, bicikl i balone’, PDQ Baha, što je pseudonim koji koristi kompozitor Piter Šikele kada komponuje duhovite eksperimente. Prvi put spremam ovako urnebesan program i baš sa Beogradskom filharmonijom koja je pravi orkestar za to – energičan i pun života“, izjavio je dirigent Dejvid Livaj, koji se prevashodno bavi operom.

  Repertoar sastavljen od smeha i dobrog raspoloženja, pravi je izbor za uspešan kraj filharmonijske godine. Tražena i unapred rasprodata koncertna sezona, otvaranje novih termina u kojima Beogradska filharmonija nastupa i širi svoju publiku, osmi koncert sa najvećim dirigentom današnjice Zubinom Mehtom, brojna gostovanja širom Srbije – u Gračanici, Negotinu, Kragujevcu, Rumi, Čačku, Vršcu, Novom Sadu, učinili su ovu kalendarsku godinu bogatom nastupima i uspesima, navode iz Beogradske filharmonije.

  Foto Tanjug, D. Peternek/ arhiva

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com