• Gradovi

  ФИЛМ “КОСОВО ОТЕТА ЗЕМЉА“ ПРЕМИЈЕРНО ПРИКАЗАН У ЧАЈЕТИНИ

  kosovo oteta svetinjaДокументарни филм „Косово отета светиња“ ауторке Оксане Сазонове из Русије, уреднице News Front Србија приказан је у Библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини.

  Филм је посвећен покрајини Косово и Метохија, територији због које је пре 18 година НАТО извршио бомбардовање Југославије.

  У њему су комбиноване историјске чињенице и реалност, а анализиран је и настанак пројекта „Косово“ у новијој историји. Филм је јуче по први пут емитован у Србији.

  „Разумем да су вама, као српском аудиторијуму, веома јасне ове чињенице и да ово није новост за вас. Због тога је филм направљен на два језика: српском и руском…“, рекла је синоћ на премијери ауторка филма , уредница News Front Србија, Оксана Сазонова.

  Својим филмом „Косово отета светиња“ она је желела да прикаже реалност овог региона, животе људи и све оно са чиме се суочавају након рата и доласка свих врста миротвораца.

  „ Имала сам осећај да ако не видим Косово и Метохију једноставно немам морално право да радим на простору Балкана и Србије зато што је ово једна од најболнијих тачака, али и битна чињеница садашње политике и садашњих дешавања“, прича Оксана.

  О Космету су у филму говорили Срби који живе на северу и у различитим енклавама, Срби који су свакодневно суочени са сложеним политичким процесима у којима се уништавају српске православне вредности и културна баштина.

  У току снимања филма, Оксана и њен колега, историчар и новинар Сергеј Белоус били су ухапшени на Косомету и депортовани у Београд због чега је филм добио и други назив “Забрањен за снимање“.

  „То се десило због тога што нисмо имали такозване косовске визе које је непостојећа република увела за држављане Русије, Украјине и осталих земаља које је нису признале“, објашњава ауторка.

  Филм је први пут приказан у Ростову-на-Дону 25 марта.

  На питање посетилаца: зашто је Чајетина одабрана за премијерно приказивање у Србији, Сазонова је рекла да је ова општина збратимљена са више градова на Косову и да је често била домаћин деци из угрожених подручја КиМ.

  Гошћу из Русије поздравио је, у име општине Чајетина, председник Милан Стаматовић, рекавши да су Руси вековни пријатељи наше земље и да је овај филм један од значајних корака учињених ка упознавању шире јавности са болном истином о Косову.

  Извор: www.zlatiborpress.rs

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com