Gradovi

Filmom braće Koen „Ave Cezare“ započeo 66. Berlinale

BERLIN – Projekcijom novog filma rediteljsko-producentskog tandema braće Koen „Ave Cezare“ večeras je u Berlinu otvoren 66. po redu Filmski festival, poznatiji kao Berlinale.

U filmu braće Džoela i Itana Koena, Džordž Kluni glumi jednog holivudskog glumca iz pedesetih godina koji je slavu stekao istorijskim filmovima, ali usred snimanja jednog filma biva otet.

Na ovogodišnjem festivalu će u preko deset sekcija biti prikazana 434 filma iz 77 zemalja, a među njima nalazi se i pet srpskih ostvarenja.

Festival su zajednički otvorili predsednica ovogodišnjeg festivalskog žirija Meril Strip i direktor Berlinalea Diter Koslik.

Pre toga su se publici obratili nemačka državna sekretarka za kulturu i gradonačelnik Berlina Mihael Miler, koji su upozorili i na trenutnu migrantsku krizu a sve to u svetlu ovogodišnjeg slogana Berlinalea „Pravo na sreću“.

Desetak filmova u različitim selekcijama festivala imaju u fokusu ljude koji beže od rata i repersije, a organizatori manifestacije su isplanirali niz inicijativa kako bi pomogli azilantima – više od milion njih je došlo u Nemačku tokom prošle godine.

„Verujemo da festival mora da odgovara na realnost koja nas okružuje, a ne samo da ima osmehe na crvenom tepihu“, naglasio je Koslik.

Najavljeno je da će se glavni protagonista filma „Ave, Cezare“ Kluni tokom festivala sresti sa kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o migrantskoj krizi.

„Želim da vidim šta možemo zajednički da uradimo“, rekao je glumac koji se već dosad tokom karijere iskazao humanitarnim i socijalnim projektima.

Najviše se na festivalu očekuje od „Genius“ (Genije), debitanskog ostvarenja britanskog pozorišnog reditelja Majkla Grendidža, u kome oskaraovac Kolin Firt igra Maksa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući koja je objavila dela nekih od nejznačajnijih američkih pisaca 20. veka.

Džud Lo tumači lika Tomasa Volfa, Nikol Kidman njegovu ljubav i muzu Alin Bernštajn, Dominik Vest igra Ernesta Hemingveja, a Gaj Pirs Skota Ficdžeralda.

Ništa manju pažnju ne privlači i nova adaptacija internacionalnog bestselara „Alone in Berlin“ („Svako umire sam“ u izdanju „Lagune“) Hansa Falade iz 1947. godine, baziran na istinitoj priči, u kojem igraju Ema Tomson i irski glumac Brendan Glison.

Srbija će imati na Berlinalu pet filmova – u takmičarskom programu „Forum“ biće prikazan debitantski igrani film Nikole Ljuce „Vlažnost“ i eksperimentalni dokumentrac Ognjena Glavonića „Dubina dva“.

U takmičarski program „Panorama“ uvrštena je manjinska koprodukcija „S one strane“ Zrinka Ogreste, u okviru programa „Perspektive Deutsćes Kino“ biće prikazan kratki igrani film „Četiri ugla kruga“ Katarine Stanković, dok će drama „Marble Aš“ Želimira Žilnika iz 1995. biti prikazana povodom 30 godina „Tedi“ nagrada.

Festival traje do 21. februara a nagrade će biti dodeljene u subotu 20. februara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh