• Novosti online

  Филмови „Фатима” и „Мустанг” добитници Цезара

  ПАРИЗ – Филм „Фатима” редитеља Филипа Фокона проглашен је за најбољи филм на овогодишњој додели француске националне филмске награде Цезар у Паризу, пренела је агенција Франс прес.

  Француско-турски филм „Мустанг” редитељке Дениз Гамзе Ергивен, није добио награду у категорији за најбољи филм, али је добио Цезара за најбоље дебитантско остварење.

  „Фатима” Филипа Фокона прича је о имигрантској домац́ици и самохраној мајци две ц́ерке. Зита Анро, која је глумила у овом филму, проглашена је за најбољу глумачку наду. „Фатима” је добила и награду за најбољу адаптацију.

  На 41. церемонији доделе Цезара, одржаној у петак увече у Паризу, „Мустанг”, редитељке Дениз Гамзе Ергивен проглашен је најбољим дебитантским остварењем, а добио је и награду за најбољу монтажу, сценарио и музику.

  „Ово је невероватно велика част”, рекла је Дениз Гамзе Ергивен, чији је филм о пет сестара које живе у Турској номинован и за награду Оскар.

  Филм „Маргерит” Гзавијеа Ђанолија, који је имао 11 номинација, добио је награду за најбољи костим, декор и звук.

  За најбољи анимирани филм проглашен је „Мали принц” редитеља Марка Озборна.

  За најбољег режисера проглашен је Арно Деплешен за филм „Три успомене о младости”.

  Најбоља глумица је Катерин Фро, награђена за улогу у филму „Маргерит” Гзавијеа Ђанолија, а Винсен Линдон проглашен је за најбољег глумца, и то у филму „The Measure of a Man”.

  За најбољу глумицу ове године такмичиле су се и Сорија Зеруал, алжирског порекла, за улогу у филму „Фатима”, и Мароканка Лубна Абидар за остварење „Мућ Ловед” Набила Ајуча, чије је приказивање забрањено у Мароку.

  Номиноване су и Катрин Фро у филму „Маргерит”, Изабел Ипер за „Долину љубави” и Катрин Денев за филм „Узвишена глава”.

  Међу номинованим глумцима за Цезара били су и Жерар Депарђе, Жан-Пјер Бакри, Венсан Касел и Франсоа Дамјен.

  Организатори Цезара уложили су ове године напор да номинације буду етнички и расно разноврсније, после критика да је овогодишња додела Оскара „сувише бела”.

  Прошле године, неколико недеља после терористичког напада на редакцију сатиричног листа Шарли ебдо, организатори Цезара наградили су „слободу изражавања”, у филму „Тимбукту” Абдерахмана Сисака, чија је тема свакодневни живот на северу Малија под контролом џихадиста.

  Цезар је француска национална филмска награда, установљена 1975. године. Номинације одређује француска Академија филмске уметности, а у конкуренцији за награду су филмови приказани током претходне године.

  Награда је добила име по скулптору Цезару Балдакинију. (Бета)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com