Gradovi

Filmovi MCF-a sa 45 nominacija za Oskara

BEOGRAD – Distributer „MagaKom film“ donosi pred srpsku publiku 12 filmova koji imaju ukupno 45 nominacija za najvažniju filmsku nagradu Oskar.

Drama o preživljavanju u divljini Alehandra G. Injaritua, film „Povratnik“, osvojiila je najviše, ukupno 12 nominacija za Oskara i to za najbolji film, režiju, glavnog (Leonardo Dikaprio) i sporednog glumca (Tom Hardi), fotografiju, kostim, montažu, scenografiju, šminku, vizuelne efekte, montažu zvuka i miks zvuka.

Dobitnik je i tri Zlatna globusa – za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glumca, a u srpske bioskope stiže 21. januara.

Filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, „Marsovac“ i „Most špijuna“ imaju po šest nominacija i to „Marsovac“ za najbolji film, glavnu mušku ulogu (Met Dejmon), scenario, najbolju scenografiju, za montažu i miks zvuka.

„Most špijuna“ nominovan je za najbolji film, za najbolju sporednu ulogu (Mark Rajlans), muziku, scenario, najbolju scenografiju i za miks zvuka.

Za najbolju žensku ulogu nominovane su glumice Šarlot Rempling (45 godina) i Dženifer Lorens za ulogu u filmu „Džoj“, za koju je već dobila Zlatni globus.

Film „Kerol“ ostvario je šest nominacija i to za najbolju glavnu žensku ulogu (Kejt Blanšet), sporednu žensku ulogu (Runi Mara), kostimografiju, adaptirani scenario, fotografiju i muziku.

Film se bazira na knjizi Patriše Hajsmit „Cena Soli“ i opisuje predivnu ljubavnu priču između dve žene u pedesetim godinama prošlog veka kada je takva veza bila zabranjena, a domaća publika će ga gledati od 3. marta.

Ostvarenje „Pod lupom“ (Spotlight) je dobilo šest nominacija – za najbolji film, režiju (Tomas Makarti), sporednog glumca (Mark Rafalo), sporednu glumicu (Rejčel Mekadams), montažu i orginalni scenario.

Film se temelji na istinitom događaju iz 2002. godine kada su novinari lista Boston Globe razotkrili najveću pedofilsku aferu u bostonskoj nadbiskupiji, što je izazvalo šok u celoj Americi. „Pod lupom“ će u domaćim bioskopima biti od 10. marta.

„Bruklin“ je dobio tri nominacije: za najbolji film, glavnu glumicu (Serše Ronan) i adaptirani scenario.

Radi se o adaptaciji istoimene hit knjige irskog pisca Kolma Tojbina koja na romantičan način opisuje odlazak mlade irske devojke u Ameriku, gde se ona zaljubljuje u Italijana. „Bruklin“ će u marti biti na repartoaru srpskih bioskopa.

Za najbolji strani film u konkureniciji su pobednik 43. FEST-a „Vuk“ i film „Rat“ o komandiru čete Klauz M. Pedersenu, koji tokom rutinske misije mora da donese odluku koja ima posledice po njega i njegova porodicu, a sve to kako bi spasio svoje ljude.

Film „Youth“ nominovan je u kategoriji za najbolju originalnu pesmu i ovaj film u distribuciji MCF-a dolazi u bioskope 24. marta.

„MegaKom film“ će distribuirati i ostvarenje „Trumbo“, u kome Brajan Kranston (nominovan za Oskara za najboljeg glavnog glumca) glumi Daltona Trumba, u četrdesetim godinama prošlog veka, najpoznatijeg holivudskog scenaristu koji je dospeo na „crnu listu“, jer nije želeo da svedoči o komunistima u Holivudu te je kasnije napisao scenario pod tuđim imenima i za to osvojio čak dva Oskara.

Svečana 88. dodela Oskara, čiji će domaćin biti komičar Kris Rok, biće održana 28. februara u Los Anđelesu.

Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh