• Ekonomija

  Fiskalni savet: Odličan uspeh prve godine štednje

  dinari pare štednja kreditiFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Savet je ocenio, polazeći od prošlogodišnjeg deficita, koji je iznosio 6,7% BDP-a, na osnovu izvršenja javnih prihoda i rashoda do oktobra, da trajno smanjenje deficita u ovoj godini iznosi 2,4% BDP-a.

  U 2016. će biti teže

  Deficit je, primećuje Savet, jednokratno umanjen za oko 1,2% BDP-a, a to je rezultat nekoliko privremenih činilaca – rast neporeskih prihoda za 0,5% BDP-a, veliko povlačenje novca iz državnih preduzeća, pre svega EPS-a, EMS-a i Telekoma i drugih jednokratnih uplata. Savet upozorava da će i vraćanje neporeskih prihoda na uobičajeni niži nivo delovati u smeru povećanja deficita u 2016. Fiskalni savet je kritikovao i „loše uštede“ ostvarene po osnovu javnih investicija, od oko 20 milijardi dinara.

  „To je nesporno značajan uspeh u prvoj godini fiskalne konsolidacije“, navedeno je u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta za oktobar.

  U izveštaju je konstatovano da su najveće trajne uštede u ovoj godini potekle od umanjenja plata u javnom sektoru i penzija, i to za 1,5% BDP-a, što je kako navode, bilo i očekivano.

  Uštede su, takođe, posledica i efikasnije naplate poreskih prihoda i to od 1,3% BDP-a, uključujući i nove budžetske prihode od uvedene akcize na struju.

  „U suprotnom smeru je delovalo neizbežno povećanje troškova za kamate za 0,4% BDP-a, što je rezultat neodgovarajuće fiskalne politike u prethodnih nekoliko godina i posledično snažnog rasta javnog duga“, navodi Fiskalni savet.

  KASNI SE SA OTPUŠTANJIMA U JAVNOM SEKTORU

  Podaci potvrđuju i da nije otpočela predviđena racionalizacija broja zaposlenih u sektoru opšte države, ističe se u izveštaju, a primetno je, kako navode, i kašnjenje u rešavanju statusa preduzeća u privatizaciji.

  „To će usled neplaćanja planiranih otpremnina zbirno doneti uštede od 10-15 milijardi dinara“, piše u izveštaju.

  Ovo telo podseća i da će, prema poslednjim najavama, država do kraja godine preuzeti otplatu duga Srbijagasa i izmiriti obaveze prema vojnim penzionerima, što će povećati ukupne rashode za oko 37 milijardi dinara.

  „Fiskalni deficit u 2015. godini će u tom slučaju iznositi oko 160 milijardi dinara ili 4,1% BDP-a, što je i dalje znatno bolji rezultat od prvobitno planiranog“, zaključak je Fiskalnog saveta.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com