Analize I Kolumne

Фискални савет Републике Србије: Највећи фискални дефицит од када се објављују подаци!

Саопштење Фискалног савета Републике Србије, Београд, 9. новембар 2020. године, http://www.fiskalnisavet.rs/ocene-i-misljenja.php#a201109

Оцена Предлога ребаланса буџета Републике за 2020. и препоруке за фискалну политику у 2021. години

Ребалансом је предвиђен рекордно висок дефицит републичког буџета од 483 милијарди динара (8,8% БДП-а) док је на нивоу опште државе планиран дефицит од 492 милијарди динара (8,9% БДП-а). Ово је убедљиво највећи фискални дефицит Србије од кад се о томе објављују подаци и већи је за око 40% у односу до сада највеће остварене дефиците из 2012. и 2014. године. Уз то, компаративна анализа показује да ће дефицит Србије у 2020. бити и међу највећим у ЦИЕ (где ће у просеку износити 7,5% БДП-а). То све се не може објаснити само утицајем пада БДП-а на јавне приходе и непосредним трошком спроведених антикризних мера. Добар део дефицита у 2020. настао је заправо тако што је здравствена криза оголила проблеме који су дужи низ година гурани под тепих. Дугогодишња недовољна улагања у здравство довела су до тога да је Србија у текућој кризи морала да издвоји знато више буџетских средстава у односу на упоредиве земље за набавку неопходне опреме и унапређење здравствене инфраструктуре. Ни проблеми државних и јавних предузећа (Ер Србија, ЕПС) нису од јуче. Криза је заправо била само окидач за државну интервенцију којом је у 2020. покривен део трошкова њиховог неуспешног пословања – што би се вероватно десило у неком тренутку и да није било кризе. Уз све то, година ће се завршити и са неодрживо великим издацима за плате запослених у јавном сектору јер су оне у 2020. прекомерно повећане (за око 10%), а БДП ће највероватније имати реални пад од око 1,5%. Због свега тога, огроман фискални дефицит који је предвиђен предложеним ребалансом отвара и кључно додатно питање – како ће држава у наредној години ставити под контролу све ове трошкове и поново увести ред у јавне финансије?

Читав документ можете наћи на адреси http://www.fiskalnisavet.rs/doc/ocene-i-misljenja/2020/FS_Ocena_predloga_rebalansa_budzeta_Republike+preporuke_za_2021.pdf.

Резиме Оцене Фискалног савета можете наћи на адреси http://www.fiskalnisavet.rs/doc/ocene-i-misljenja/2020/FS_Rezime_Ocena_predloga_rebalansa_budzeta+preporuke_za_2021.pdf.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh