Novosti online

Физичари у Немачкој корак ближи нуклеарној фузији

Грајфсвалд – Немачки научници извели су експеримент за који се надају да ће остварити значајан напредак у потрази за нуклеарном фузијом, која се сматра „чистијом” енергијом и безбеднијом од постојеће нуклеарне енергије.

После девет година рада и тестирања, научници „Макс Планк” института за физику плазме у Грајфсвалду убацили су малу количину водоника у уређај у облику крофне где је загрејан у суперврући гас – плазму, пренела је Бета. У том облику водоник је опстао само делић секунде, пре него што се охладио, али је то било довољно да научници прогласе успех.

„Све је ишло добро”, изјавио је научник Роберт Волф, пренели су немачки медији.

Експеримент у Грајфсвалду је део настојања физичара широм света да се енергија добија нуклеарном фузијом у којој се атоми спајају на екстремно високим температурама при чему се ослобађају велике количине енергије.

Научници су навели да ће бити потребно још неколико деценија док не буде била доступна технологија за добијање енергије нуклеарном фузијом, али да ће, када се то догоди, таква енергија потпуно потиснути фосилна горива и конвенционалне реакторе за нуклеарну фисију.

Тим у Грајфсвалду, лучком граду на Балтичком мору, користи уређај стелатор „Ве7-икс” вредан 400 милиона евра како би се плазма што дуже одржала.

Физичар Дејвид Андерсон с Универзитета у Висконсину, који не учествује у пројекту, рекао је да резултати експеримента у Грајфсвалду засад обећавају.

„Импресивни резултати добијени на покретању машине су изузетни”, оценио је Андерсон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која је докторирала физику, лично је притиснула тастер за покретање експеримента.

„Као индустријска држава желимо да покажемо да је могуће приступачно, безбедно, поуздано и одрживо снабдевање енергијом, без губитка наше економске конкурентности”, рекла је Ангела Меркел.

Пројекат у Грајфсвалду коштао је више од милијарду евра у претходних 20 година.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh