• Gradovi

  Foks njuz optužen za objavljivanje lažnih vesti na Trampov zathev

  Konzervativna medijska kuća Foks njuz (Fox News), koja podržava predsednika SAD Donalda Trampa, optužena je danas da je na njegov zahtev svesno objavljivala lažne vesti nepovoljne po demokrate.

  Optužbe je izneo konsultant Foks njuza za bezbednost, policiju i pravosudje Rod Viler. On je naveo da su objavljene lažne vesti vezane za zaposlenog u Demokratskom nacionalnom komitetu Seta Riča, koji je ubijen u julu 2016.

  Istraga je utvrdila da se radilo o pljački koja je pošla naopako, ali su mnogi konzervativni mediji navodili da se možda radi o političkom ubistvu.

  Prema toj teoriji za koju nema nikakvih dokaza, Rič je bio u kontaktu sa zviždačkim sajtom VikiLiks (WikiLeaks) kom je preneo i-mejlove Komiteta pre nego što je otkriven i ubijen.

  Foks njuz je sredinom maja na svom sajtu objavio članak koji potvrdjuje tu tezu, a u kom su se nalazili i Vilerovi citati gde je on potvrdio da je Rič davao podatke Vikiliksu i da je jedan visoki zvaničnik pokušavao da blokira istragu o tom slučaju.

  Viler sad tvrdi da su ti citati, na kojima se zasniva čitav članak, izmišljeni. U tužbi podnetoj Saveznom sudu na Menhetnu on je potvrdio da nikada nije izneo takve tvrdnje.

  Nekoliko dana po objavljivanju, Foks njuz je povukao članak, uz objašnjenje da nije prošao „najstrožu uredničku proveru“ i da nije poštovao „standarde“ te kuće.

  Prema Vileru, novinar koji je napisao članak je saradjivao sa još jednim konsultantom Edom Butkovskim, bliskim Trampovom okruženju.

  Viler tvrdi da su ta dva čoveka izmislila priču da bi oslabili demokrate i smanjili pritisak na Trampa i članove njegovog tima zbog sumnji na saradnju sa Rusijom.

  On navodi da je Tramp lično pročitao članak pre objavljivanja i zahtevao da se odmah okači na internet.

  Šef informativne službe Foks njuza Džej Volas je danas ocenio Vilerove optužbe kao „potpune laži“ i dodao da je sporni članak predmet interne istrage i da „nema nijednog dokaza da je Viler pogrešno citiran“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com