Gradovi

Fokus na zapadni Balkan je dobra stvar

Hakverdi: Za članstvo u EU potreban i pozitivan pristup

BEOGRAD – Učesnici konferncije “Konsolidacija evropske ideje na zapadnom Balkanu” saglasili su se da je dobro što je region vraćen u centar pažnje Evropske unije i pozdravili inicijativu poslanika nemačke Socijaldemokratske partije (SPD) čiji je cilj da se proces pridruživanja ubrza.

Oni su govorili o izazovima s kojima se konkretne zemlje suočavaju, počev od reforme pravosuđa, borbe protiv pravosuđa, učešću civilnog društva, do migrantske krize.

Učesnici panela “Jaka demokratija i civilno društvo kao neophodni elementi modernog društva” pošli su od stanovišta je demokratski konsensus država zapadnog Balkana u opasnosti zbog jačanja antidemokratskih procesa.

Oni su se osvrnuli na pozicijski dokument poslanika Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom Bundestagu o evrointegracijama zemalja zapadnog Balkana, odnosno na deo koji ističe značaj političkih stranaka na jačanju demokratije, čemu neizostavno mora da se doda i važnost uključivanja civilnog društva u te procese.

Dane Talevski iz Centra za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu smatra da je potrebno da nevladine organizacije i organizacije civilnog društva budu jednaki partneri u vođenju društva, da se u političke procese i donošenje odluka, ali i u Berlinski proces.

Prema njegoviom rečima veoma je velika potreba borbe protiv nacionalizma za koji je, kako je ocenio, prostor zapadnog Balkana plodan.

Govoreći o civilnom društvu poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da se ono u Srbiji relativno veoma brzo približilo aktivnostima nevladinih organizacija u razvijenim državam zapadne Evrope.

U protekle dve decenije, podsetila je, civilni sektor je odigrao važnu ulogu u čuvanju ljudskih prava i to često i u periodima ekonomske i egzistencijalne nesigurnosti. One su, kako je ocenila, bile veliki oslonac građanima, posebno onima koji spadaju u osetljive kategorije.

Kada je reč o rezultatima zajedničkih napora Poverenika, civilnog društva i ostalih društvenih činilaca u uspostavljanju ravnopravnog i tolerantnog ruštva, Janković je konstatovala da su oni bez sumnje danas vidljivi.

Janković je poručila daje civilno društvo neizostavni element modernog demokratskog uređenja, korektiv, inovator i partner, kao i ključni zaštitnik demokratije u periodu kada je sistem uzdrman političkim, ekonomskim i društvenim krizama.

Direktor Albanskog instituta za medije Remzi Lani rekao je da Albanija nema “plan B” i da joj EU predstavlja jedinu alternativu.

On je podsetio na ranije ankete koje pokazuju da više Albanaca podržava EU nego što veruje u boga i dodao da ta zemlja ne gleda druge aktere u regionu, kao što su Rusija, Turska i ostali.

Lani se saglasio sa ocenom iz dokumenta poslanika SPD-a da je izgubljen impuls u procesu evrointegracija regiona i da je taj proces slab.

“Postoje izazovi demokratskog razvoja, odnosno liberalna pretnja demokratiji”, rekao je Lani i dodao da najveću pretnju i opasnost predstavljaju verski ekstremizam, novi nacionalizam i populizam.

Na panelu “Popravljanje ekonomskog razvoja kao preduslova članstva u EU” učesnici su govorili o ekonomskom aspektu procesa evrointegracija i aktuelnoj situaciji u regionu po tom pitanju.

Bivša ministarka Crne Gore za evropske integracije Gordana Đurović je ocenila da je situacija u regionu malo bolja nego što je bila pre nekoliko meseci imajući u vidu da je i BiH podnela aplikaciju za kandidaturu za članstvo u EU.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima i dostignućima u određenim oblastima, koje predstavljaju preduslov za dalje napredovanje ka EU, ona je istakla da značaj ekonomskog dostojanstva među građanima kao preduslova da ne napuštaju svoju zemlju i da imaju poverenje u institucije.

Kako je ocenila region zapadnog Balkana nije preterano ekonomski atraktivan iako predstavlja tržište od 18 miliona potrošača.

“Za integraciju su ključne tri stvari – vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma javne uprave”, rekla je Đurović.

Poslanik SDP stranke iz BiH Saša Magazinović je ocenio da je dobra stvar što je region vraćen u centar pažnje Evropske unije i istakao da su poverenje i pomirenje preduslov ispunjenja određenih koraka na putu zemalja Balkana ka EU.

Prema njegovoj oceni BiH predstavlja “evropsko zamorče” na kome su izvršeni svi mogući eksperimenti.

Izvršni direktor Tranasparency internationala iz Albanije Lufti Derviši je najviše govorio o stanju pravosuđa u toj zemlji, reformama i borbi protiv korupcije, navodeći da je jedan od osnovnih uslova za uspešnu borbu protiv korupcije postojanje istinski nezavisnih medija i saradnje sa civilnim društvom.

On je naveo da su novinari u Albaniji saznali da jedan albanski sudija nije dobio vizu za SAD što je “bila jasna poruka koja je doprla do građana”.

Hakverdi: Za članstvo u EU potreban i pozitivan pristup

Pozitivan pristup i razgovor o dešavanjima u državama regiona i shvatanje Evropske unije kao nadnacionalnog entiteta od velikog su značaja za evropski put zemalja zapadnog Balkana, istakao je danas poslanik Socijaldemokratske partije (SPD) u nemačkom Bundestagu Metin Hakverdi.

Hakverdi je,na konferenciji rekao da nemačkom društvu ne smeta proširenje Evropske unije, jer to može da pomogne u rešavanju problema koje ima unija, i naglasio da proces pridruživanja mora da se nastavi, ne uprkos migrantskoj krizi, već baš zbog nje.

Nemački parlamentarac je postavio pitanje šta region može da uradi za one koji u njemu žive, i fokus stavio na dve tačke – saradnju mladih i ekonomsku saradnju.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji Hakverdi smatra da je potrebno da ljudi pozitivno govore o onome što se dešava u ostalim državama regiona, primera radi da Albanci pozitivno govore o uspesima Srbije, kao i Srbi o onome što je dobro urađeno u Albaniji.

„To je potrebno da bi ovo postao region. Ali to ne čujem, vidim da je taj pozitivni narativ nerazijen. Proces proširenja neće biti uspešan bez njega, ne samo u Evropi, već i u regionu, a to svako od nas može da promeni”, smatra Hakverdi.

On je dodao i da je potrebno da društva država zapadnog Balkana podržavaju evropsku ideju, ali onu koja je iznad nacionalnih entiteta.

“Ako u to ne verujete, vi ipak možete da postanete članica EU, ali to neće dugo trajati. EU će da propadne i sve ono dobro što smo imali prethodnih godina će nestati”, ocenio je Hakverdi.

Hakverdi je poručio i da je zemljama zapadnog Balkana potrebno da kroz proces vladavine prava proizvedu, ne jake lidere, već jake institucije i jake pojedince.

“U funkcionišućoj demokratiji potrebno je imati jake pojedince. Moramo pojedinca da stavimo u centar našeg razmišljanja”, rekao je Hakverdi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh