• Gradovi

  Folić: Pokrenut točak velikih investicija

  BEOGRAD – Beogradski glavni urbanista Milutin Folić izjavio je danas da je gradska vlast, u ovoj godini uspela da pokrene točak velikih investicija koje pune gradski budžet, a od tog novca realizuju se veliki infrastrukturni projekti i uređuje grad, što kao rezultat ima privlačenje novih investicija.

  On je, govoreći o ovogodišnjim rezultatima, naglasio da je Komisija za planove imala više od 100 zasedanja, što je duplo više nego prethodne godine.

  Rezulat je, kako je dodao, 40 usvojenih planova detaljne regulacije i 120 planova u pripremi, a usvojen je veliki broj urbanističkih projekata i završene su javne sednice čime su se stekli uslovi da se početkom 2016. usvoji novi generalni urbanistički plan, kao i novi planovi generalne regulacije.

  „Usvajanjem planske dokumentacije i otvaranjem lokacija za investicije punimo gradsku kasu i obezbeđujemo sredstva za izgradnju infrastrukture u gradu“, rekao je Folić, a saopštila Gradska uprava.

  Folić je podsetio da je završena Ulica vojvode Stepe sa Autokomandom, otvoren Pupinov most i završena severna magistralna tangenta od Pupinovog mosta do Pančevackog puta.

  U sledećoj godini, prema njegovim rečima, počinje se sa izgradnjom glavne autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu u Bloku 42 i nastavljaju radovi na stanici Prokop.

  Usvojeni su planovi za dva nova intermodalna terminala, jedan u Batajnici, a drugi u Makišu, i to su preduslovi da se iz centra potpuno izmesti teški teretni saobraćaj, kao i železnica.

  Folić je rekao i da su u toku radovi na završetku Tošinog bunara, od auto-puta prema Zemunskoj ulici, a urađena su i idejna rešenja za proširenje Tramvajskog mosta i probijanje tunela od Savskog do Dunavskog amfitetra.

  Gradski urbanista je podsetio i da su otvoreni hoteli „Radison blu“ i „Meriot“, da je zapoceta izgradnja velikog broja novih poslovnih objekata, medu kojima je MPC Navigator, GTC druga faza, novi objekti u Airport sitiju…

  Prema njegovim rečima, stvoreni su planski uslovi da se u 2016. godini počne sa realizacijom hotela „Hilton“, hotela „Kempinski“ sa šoping molom, dve stambene kule na mestu sadašnjeg hotela „Jugoslavija“, posebnog trgovačkog kompleksa u Bloku 42, posebnog trgovačkog objekta „Plaza“ na mestu starog MUP-a u Kneza Miloša…

  Folić je rekao i da je uređen Cvetni trg, i da je, kao početak širenja pešačke zone u centru grada, uređena i Ulica Vuka Karadžića i nova biciklistička staza u Bulevaru oslobođenja od Banjice do Autokomande.

  Kako je zaključio, sve te promene koncepta, načina života rade se da bi Beograđani živeli bolje i zato je nadležnima u gradu važno da grad, koji još uvek ima orijentalne elemente, postane moderna evropska prestonica koja se gradi i razvija, ali i brižljivo čuva svoju istoriju.

  Foto TANJUG/T. Valič, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com