Gradovi

Folić: Usvajanje GUP I PGR otvaraju vrata investicijama

BEOGRAD – Usvajanjem Generalnog uranističkog plana (GUP) iPlana generalne regulacije otvaraju se vrata za investicije u svim oblastima, izjavio je danas glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Dva najvažnija planska dokumenta su tema današnje Skupštine Beograda, a Folić kaže da su ti planovi u pripremi od 2009. godine i da je cilj njihovog usvajanja otvaranje vrata za investicije u svim oblastima, završetak infrastrukture, ali i poseban doprinos odnosu prema životnoj sredini i tome da se Beograd razvija planski i u skladu sa najvišim standardima.

„Iako su planovi bili pred usvajanjem pre dve godine, mi smo izašli u susret zahtevu velikog broja građana, investitora ali i ministarstva da se plan još jednom revidira. U međuvremenu je došlo i do promene zone zaštite vodoizvorišta, čime se otvorila mogućnost za plansku urbanizaciju dva velika gradska područja – Makiškog polja i Borčanske strane uz Pupinov most, za koje planiramo da pokrenemo izradu detaljnih planova ubrzo nakon usvajanja GUP-a i PGR-a“, naveo je Folić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Plan je još jednom prošao kontrolu i instituciju javnog uvida, čime se ostvarila dodatna mogućnost da građani i investitori izvrše uvid u planove i daju sugestije i primedbe. Pristiglo je oko 1.500 primedaba, a mi smo ih kroz stručnu kontrolu razmotrili i uvažili sve što je bilo moguće – istakao je Folić.

Prema njegovim rečima, osnovna prednost ovog plana je što će prema njemu moći planski da se gradi na oko 50 odsto teritorije grada, što do sada nije bio slučaj. Za 25 procenta teritorije planovi su već u izradi, a za preostale delove treba da se donesu odluke.

„Veoma je važno da se u periodu nakon usvajanja novog GUP-a i PGR-a donese niz novih odluka o izradi planova detal?ne regulacije za ona područja za koja to još nije učinjeno, a preko javnog uvida i komunikacijom sa građanima uvideli smo da je za neka područja to urgentno, kao što su područje uz trasu unutrašnjeg magistralnog prstena, delovi Mirjeva uz trasu SMT-a i Bajdine, deo Kumodraža i područje oko nove Kumodraške, Ada Huja, Makiško polje i u Surčinu zona aerodroma sa okolinom, čime će se konačno definisati zona zaštite“, objasnio je Folić.

Neki od većih planova koji su u fazi usvajanja su, dodao je glavni urbanista, i planovi za Jajince, Krnjaču, Batajnicu, savsku i jezersku terasu.

„Usvajanjem ovih planova u toku ove godine znatno će se povećati planska pokrivenost građevinskog područja. Komisija za planove zaseda minimum dva puta nedeljno, a u proceduri stručne kontrole i javnog uvida GUP-a i PGR-a radilo se gotovo svakodnevno. Kao rezultat imamo da smo u nepune dve godine rada potpuno pokrenuli usvajanje planskih dokumenata i uputili na skupštinsko usvajanje gotovo 100 planova detaljne regulacije“, kaže Folić.

U ovoj oblasti, dodao je, više ne postoji usko grlo jer smo došli do toga da svi planovi koji su spremni za komisiju izlaze na prvu sledeću.

„Nastavićemo da radimo punom snagom, a sve dobre ideje i inicijative su dobrodošle i vrata su uvek otvorena jer je današnja politika grada i gradonačelnika da se, kada je god to moguće, izađe u susret građanima i investitorima jer je to važno za razvoj Beograda i bolji život njegovih građana“, zaključio je Folić.

Foto Tanjug//T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh