Gradovi

Fond za zadržavanje izbeglica u Makedoniji i Srbiji?

BRISEL – Sirijski fond, osnovan za pomoć sirijskim izbeglicama i okolnim zemljama koje ih primaju, poput Libana, Turske, Jordana i Iraka, biće korišćen i za pomoć migrantima u Makedoniji i Srbiji, kako bi ostali tamo, izjavio je neimenovani evropski funkcioner, objavljeno je na sajtu Euraktiv.

Evropski funkcioneri su, kako se navodi, brifovali novinare uoči konferencije o podršci Siriji i regionu 4. februara u Londonu.

Jedan od funkcionera je rekao da će Fond EU za Odgovor na sirijsku krizu, poznat kao Madad fond, koji je EU uspostavila u decembru 2014. godine, pomoći i da se „izbeglice zadrže u Makedoniji i Srbiji,“ prenosi Euraktiv.

Prema njegovim rečima, fond ima ukupno 650 miliona evra a taj novac se koristi za osnaživanje izbeglica, odnosno njihovo zadržavanje tamo gde se nalaze, uglavnom u Jordanu i Libanu.

„Ali, počećemo da delujemo i na Zapadnom Balkanu, za one izbeglice koje su stigle do Makedonije i Srbije,“ rekao je on.

Perdsednik Evropske komisije Žan Klod Junker organizovao je u oktobru mini-samit Zapadnog Balkana sa ciljem da se uspori priliv izbeglica duž Balkanske rute, koja ide kroz Makedoniju i Srbiju.

U zvaničnom saopštenju sa tog samita navedeno je da je Grčka obećala da će do kraja 2016. godine povećati broj mesta za smeštaj izbeglica na 30,000. Još 20,000 ljudi bi trebalo da budu u privatnom smeštaju, a još 50,000 mesta obezeđeno u zemljama dalje na severu, navedeno je u tom saopštenju bez pominjanja o kojim se zemljama radi, podseća Euraktiv.

Ovo je prvi put da je jedan funkcioner EU govorio o „zadržavanju izbeglica tamo gde su“ a da je pri tom govorio o Makedoniji i Srbiji, navodi taj portal.

Te zemlje, kako se dodaje „ne žele da postanu tampon zona“ i štaviše većina od migranta „nemaju nameru da se tamo nastane već obicno nastoje da prođu krozi njih što je brže moguće na put ka bogatijim zemljama poput Asutrije i Nemačke.

Evropska vlade i institucije EU u Briselu nastoje da odgovore na poziv Britanije, Nemačke i Norveške koje su domaćini konferencije u Londonu zajedno sa UN i Kuvajtom da se udvostruči humanitarna pomoć regionu.

Konferencija u Londonu održava se otprilike na petu godišnjicu od početka krize u Sirlji.

EU je rešena da ponudi 2. 2 milijarde evra, rečeno je novinarima.

„Evropska unija će igrati veliku ulogu na ovoj konferenciji jer može i mora,“ rekao je jedan funkcioner EU novinarima, podsećajući da je rat u Siriji pogodio EU i izbegličkom krizom i terorističkim napadima.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh