• Gradovi

  Formirana Komisija za referendum o Danu RS i u Srebrenici

  BANJALUKA/SARAJEVO – Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike u Republici odlučila je o imenovanju gradskih i opštinskih Komisija za sprovođenje referenduma na teritoriji cele RS, a odluka o tome biće objavljena u Službenom glasniku tog entiteta.

  Formirana je i Komisija u Srebrenici, bez obzira na nameru načelnika opštine Ćamila Durakovića, da spreči formiranje Komisije u ovoj opštini.

  Prema rečima predsednika Komisije Siniše Karana sledeći korak je formiranje glasačkih odbora i štampanje glasačkog materijala.

  Takođe, Komisija je utvrdila i visinu naknade za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike u visini prosečne plate u Srpskoj.

  Karan je najavio da će na narednoj sjednici Komisije, koja će biti održana za sedam dana, prisustvovati i svi predsednici gradskih i opštinskih komisija, preneli su banjalučki mediji.

  Referendm o Danu Reublike u RS, prema odluci Narodne skupštine RS biće održan 25. septembra.

  Duraković je izjavio da je Komisija RS za sprovođenje referenduma formirala opštinsku komisiju za Srebrenicu bez ikakve saradnje s opštinskom administracijom, te je na taj način, kako smatra, uvela svojevrstan presedan, jer članove komisije nisu predložili legitimni opstinski organi već koalicija srpskih stranaka „Zajedno za Srebrenicu“, formirana za potrebe ovogodišnjih lokalnih izbora.

  Opštnska komisija u Srebrenici formirana je bez učešća probosanskog bloka, odnosno stranke koje ni u skupštini opstine nemaju natpolovičnu većinu.

  “ Ne znam na osnovu čega neka jednonacionalna koalicija smatra da bez izbornog legitimiteta može nametati svoja rešenja svim građanima Srebrenice. Stvar je još ozbiljnija ako uzmemo u obzir da je koalicija ‘Zajedno za Srebrenicu’ zvanično registrirana u službenim prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci|, rekao je Duraković za Fenu.

  Tvrdi da sastav komisije nije čak ni predlog srpskog naroda već da je ovu komisiju sam sebi formirao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  Kako je istakao, Dodik je dosad kršio Ustav Bosne i Hercegovine, u trenutku formiranja opštinske komisije u Srebrenici prekršio je i Ustav RS-a, ali i sva osnovna pravila demokratije.

  Poručio je i da „lažna komisija“ ne može računati ni na kakvu saradnju sa opštinskom administracijom Srebrenice.

  Foto Tanjug/ J.Pap, arhiva

  NOVOSTIDANA.RS

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com