Zabava

Fotografije kuhinja i kupatila beogradskih singl mladića

Istina je da svi malo ili malo više volimo da zavirimo u tuđa kupatila i kuhinje. Pastelni ormarići i drvene police prosto vuku da saznaš šta je unutra.

Kada kod nekoga odeš u goste, obično se kafe, ćaskanja i bleje organizuju u najreprezentativnijim prostorijama stana: dnevnoj ili spavaćoj sobi. Tu se detaljno vodi računa o tome koji posteri vise na zidu, kakvi naslovi su na policama knjiga, koje su boje jastučnice, kakvog je dizajna je podloga za miš i koja pesma svira u pozadini. Sve one privatne sitnice koje bi posvedočile o nekoj ne baš očiglednoj osobini ili mračnoj strani bezbedno su skrivene po fiokama, ormanima, ispod kreveta ili ispod prašnjavog tepiha.


Mušku vrstu bije glas da su neuredniji i prljaviji od nas žena. Iskustvo mi je pokazalo da je to potpuna glupost.

Obišli smo neke stanove singl muškaraca koji žive sami i „nemaju nekog da ide i čisti za njima“. Pre mesec dana pokazali smo vam kako izgledaju sobe studenata u domovima, a evo kako se singl mladići snalaze u kućnim poslovima i svakodnevnim životarenjima.

PETAR, 31, Radi u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“. Bavi se istraživanjima u oblasti obnovljivih izvora energije i skladištenja energije.


VICE: Koliko vremena provodiš u stanu?

Petar: Zavisi, protekle dve nedelje sam imao puno da radim tako da sam dosta vremena provodio u stanu. Često se ovde samo presvučem, istuširam i prespavam. Jedino znam da pred kraj svakog meseca, kada plate više nema, provodim više vremena kod roditelja nego ovde.

Šta najviše voliš da radiš u stanu?

Da okupljam ljude, mnogo ljudi.

Da li ti neko pomaže u čišćenju?

Ne. Jednom sam organizovao da mi dođe neka žena da počisti. Da se jadna ne bi osakatila, proveo sam previše vremena sklanjajući opasnu gvožđuriju koja u labilnoj ravnoteži stoji svuda po stanu da sam na kraju zaključio da mi je lakše da sam čistim.

Najomraženiji kućni posao?

Pranje sudova. Ne postoji mogućnost multitaskinga, a predugo traje.

Da li te posećuju roditelji?

Da, imaju čak i ključ od stana ali retko dolaze.

Petrova kuhinja:Kupatilo:ZORAN, 28, gejmer, haker i programerKoliko vremena provodiš u stanu?

Sve vreme provodim tu. Takva mi je priroda posla, zašrafljen sam za stolicu ispred kompa 24/24. Ali ne žalim se, volim što živim tako, to sam ja.

Koliko često pereš sudove?

Pa, otprilike čekam da se naređaju do plafona. Imam baš malo slobodnog vremena, tako da se trudim da ga ne bacam na gluposti kao što su revnosno pranje tanjira na koji sam samo spustio parče hleba. Mislim da ih operem jednom u dve nedelje. Često naručujem hranu, što mi je olakšavajuća okolnost.

Da li dovodiš devojke u stan?

Retko. Ne može baš svako da skapira moj način življenja. Lakše mi je da ih izvedem na piće ili odvedem u bioskop. Ne samo zbog loma koji je, priznajem, često prisutan, već ne volim da delim svoj prostor.

Otkud roze zavesa u kupatilu?

To je tu otkad sam se uselio. Nije moje majke mi.

Kuhinja:Kupatilo:

MARIO, 21, student Menadžmenta i produkcije pozorišta na FDUVICE: Da li voliš da provodiš vreme kod kuće?

Mario: Da, s obzirom na to da preko dana uglavnom nikada nisam kod kuće zbog raznih obaveza, kada dođem uveče u stan, drago mi je što živim sam i ne moram da razgovaram ni sa kim – dakle omiljeni deo dana.

Da li ti je uvek ovako uredno ili samo kada neko dođe?

Uglavnom jeste, prošli stan u kom sam živeo je bio veći i komplikovaniji za održavanje. Ovde mi nije teško da sredim sve za dvadesetak minuta, pola sata. Nekad je nered, mada se ispostavilo da ono što je meni neuredno, drugim ljudima koji dolaze nije, tako da se ne cimam više toliko. Doduše, kada mi dolaze najbliži prijatelji, onda se ne potrudim ni da se obučem, a ne da sredim stan.

Najomraženiji kućni posao?

Ribanje kupatila je agonija koju sam otkrio tek kada sam počeo da živim sam 2013. godine. Do tada nikada nisam obraćao zapravo pažnju na to jer su oba roditelja superheroji očigledno, sada sam malo veštiji u tome, ali ipak, uvek je potrebna psihička priprema pre svakog okršaja sa kupatilom.

Da li bi lako mogao da se navikneš na život sa nekim?

Mislim da u ovom momentu ne. U budućnosti sigurno da, voleo bih da živim sa nekim, ali trenutno mi je najdraža sloboda koju imam što živim sam i što ne moram da vodim računa da li moje rutine nekome smetaju, niti da se bilo kome prilagođavam, i to je nešto čega u ovom trenutku nisam spreman da se odreknem. Tako da, sve u svoje vreme.

Koju muziku slušaš dok spremaš stan?

Pre sam slušao neke Wu-Tang kompilacije na Jutjubu ili stare albume Maraje Keri, ali u jednom momentu se zasitiš, tako da uglavnom pustim BBC Radio 1 da ide u pozadini, pa kad krene pesma koju ne volim, tad se pali usisivač!

Kuhinja:

Kupatilo:MIHAJLO, 23, reper, producent i vlasnik studia Force RecordsVICE: Ćao Mihajlo, kako ti se zove maca?

Mihajlo: Kira.

Koliko često joj čistiš pesak?

Svakog dana.

Da li ti prijatelji pomažu oko čišćenja stana?

Ne, pomažu mi u glavnom oko pravljenja krša u stanu.

Voliš da kuvaš? Imaš dosta posuđa ovde?

Volim, kad god imam slobodnog vremena , jer valja pojesti nesto osim fast fuda, najviše volim da spremam nešto od onoga što se nađe u fržideru takozvano „šta ispadne“ (al’ uvek ispadne pakleno)!

Mihajlova kuhinja:Kupatilo:

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i InstagramuLink Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh