Novosti online

Фотографије патријарха су власништво цркве а не аутора

Фотографије патријарха Павла после његове смрти толико су често објављиване, у различитим публикацијама, на календарима, па чак и привесцима и медаљонима, да их већина готово сматра за јавно добро.

Међутим, Српска православна црква води неколико судских спорова за заштиту своје интелектуалне својине. Неки од њих тичу се управо коришћења фотографија блаженопочившег патријарха Павла, али будући да су поступци још увек у току, у Патријаршији, за сада, не желе да детаљније говоре о њима.

Српска црква има посебну уредбу која регулише област ауторских права. Свети архијерејски Сабор је 2014. године донео аутономни пропис – Уредбу о ауторским правима Српске православне цркве, као и патријараха, митрополита и епископа СПЦ.

Њоме се уређује остваривање имовинских права над ауторским делима патријараха, митрополита и епископа, као и над ауторским делима насталим у радном односу у телима и органима СПЦ – на пример, у информативној и издавачкој делатности.

Патријаршија и епархије СПЦ, према овој уредби, искључиви су корисници ауторских права и евентуалне добити од њих, осим уколико архијереји, као аутори, имају правне следбенике или су уговором уступили или у целини пренели своја ауторска права на друга лица.

ОПШИРИНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh