• Gradovi

  FPO: Izmena Dejtonskog ustava imala bi stravične posledice

  BEČ – Promena Dejtonskog ustava i dalja centralizacija Bosne i Hercegovine (BiH) izazvale bi stravične posledice, smatra šef delegacije Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Harald Vilimski.

  On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je FPO izradila predlog rezolucije povodom 20-te godišnjice Dejtonskog sporazuma, koja će biti jedna od tema plenarne sednice Evropskog parlamenta (EP) iduće nedelje.

  Ovu inicijativu, kako je objasnio, podržala je grupa „Evropa nacija i sloboda“, čiji je cilj da odbrani suverenitet i slobode evropskih naroda.

  Vilimski je ukazao da će i druge grupe u EP predstaviti svoje inicijative za rezoluciju o kojima će biti raspravljano iduće nedelje, ali, kako ocenjuje, najverovatnije nijedna nije u korist RS.

  Prema njegovim rečima konačna rezolucija biće izglasana iduće nedelje u Strazburu, a u međuvremenu FPO radi na odbrani suvereniteta RS i poštovanju međunarodnog prava.

  Vilimski je objasnio da je predlog za rezoluciju FPO fokusiran na razvoj BiH tokom 20 godina, posebno na ulogu visokog predstavnika međunarodne zajednice, koji kao politički autoritet koji nije izabran od strane građana, nameće zakone i dekrete što je u suprotnosti sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

  On je kritikovao što visoki predstavnik koristi Bonska ovlašćenja bez pravne osnove.

  Njegova rezolucija, kako je dodao, apeluje na međunarodnu zajednicu da zaustavi kršenje suvereniteta i podseća na rezoluciju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 1384 iz juna 2004, gde je jasno navedeno da je takvo ponašanje visokog predstvanika u suprotnosti sa demokratskim principima.

  U dokumentu, kako je preneo, poziva se na obustavljanje pokušaja nametanja zajedničkog suda i tužilaštva.

  Vilimski je podsetio da se FPO već dugo zalaže za odbranu prava naroda, uključujući i RS.

  U EP se, povodom obelezavanja 20 godina od Dejtonskog sporazuma, priprema više rezolucija.

  Foto/Video TANJUG, ilustracija

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com