• Novosti online

  Francuska i Španija proslavile pobedu nad baskijskom grupacijom ETA


  „S pomešanim osećanjima slavimo našu zajedničku pobedu protiv terorizma“, rekao je francuski premijer Eduar Filip i simbolično Španiji uručio pravosudnu dokumentaciju Francuske o organizaciji ETA, sa 8.000 dosijea, uključujući i nerasvetljene zločine.

  Španski premijer, socijalista Pedro Sančes je pozdravio saradnju Španije i Francuske kojom je postignut „mir… i trijumf španske demokratije“.

  „Francuska je poslužila kao pozadinska baza, baza za snabdevanje, osveženje terorista iz ETA koja se medjutim godinama borila i na njenom tlu“, rekao je Eduar Filip. Francuska je početkom 1980-ih godina bila optuživana za popustljivost prema toj terorističkoj grupi.

  Ukupno se 853 ubistva i pogibije pripisuje organizaciji ETA u poslednje četiri decenije, a ubijena su i 62 njena ekstremiste u sukobima s para-policijskim grupama i ekstremnom desnicom.

  Dva bivša socijalistička šefa španske vlade, Felipe Gonzales i Hose Luis Rodriges Sapatero, prisustvovala su današnjoj svečanosti, dok su bivši lideri konzervativaca Hose Maria Asnar i Mariano Rahoj odbili poziv, kaže španska vlada.

  Tajna organizacija ETA „Euskadi Ta Askatasuna“ (na baskijskom jeziku „Baskija i sloboda“) se oktobra 2011. godine odrekla „oružane borbe“, razoružanje je obavila aprila 2017, a raspuštanje maja ove godine.

  Pomoću otmica i bombaških napada, ta organizacija je bezuspešno pokušavala da izdejstvuje nezavisnost Baskije i Navare, ali je desetkovana hapšenjima i time što joj je većina stanovništva okrenula ledja.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com