• Gradovi

  Francuska: Nova muslimanska fondacija za finansiranje džamija

  PARIZ – Predsednik Saveta francuskih muslimana Anuar Kbibeš najavio je danas da će biti osnovana nova fondacija koja će pomagati u finansiraju džamija u Francuskoj, pri čemu neće biti priman novac radikalnih donatora.

  Kbibeš je rekao da će nova fondacija biti korišćena za finansiranje izgradnje i funkcionisanja džamija, te da će biti finansirana sredstvima iz sektora halal hrane, prenosi AP.

  „Gotovo svi muslimani u Francuskoj su privrženi mirnom, otvorenom, tolerantnom islamu i u potpunosti poštuju vrednosti i zakone Republike“, rekao je Kbibeš televiziji LCI.

  Kbibeš je rekao i da Savet francuskih muslimana radi na unapređenju obuke imama u Francuskoj kako bi oni bolje poznavali svetovnu istoriju te zemlje i institucije Republike.

  Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izrazio je želju, posle sastanka sa Kbibešom, da fondacija bude otvorena u oktobru.

  Kaznev je rekao da je 20 džamija zatvoreno proteklih meseci zbog radikalnih stavova koji su tamo iznošeni.

  „U Francuskoj nema mesta za one koji pozivaju i podstiču na mržu u prostorijama za molitve ili džamijama i ne poštuju principe Republike“, istakao je Kaznev, dodavši da vlada smišlja način kako da garantuje „totalnu transparentnost“ u finansiraju džamija.

  Francuska, u kojoj živi najveća muslimanska zajednica u Evropi, kao svetovna država zabranjuje upotrebu državnog novca za hramove, podseća američka agencija.

  Francuski premijer Manuel Vals izneo je krajem prošle nedelje nameru da obustavi strano finansiranje izgradnje džamija.

  Debatu u vezi sa finansiranjem džamija u Francuskoj rasplamsalo je prošlonedeljno ubistvo sveštenika u crkvi u Normandiji koje su počinila dvojica islamskih ekstremista.

  Neki posmatrači smatraju da bi strani uticaj na pojedine džamije u Francuskoj mogao da podstakne radikalizaciju vernika, zaključuje američka agencija.

  U Francuskoj od decembra zatvoreno 20 džamija

  Francuske vlasti su od decembra zatvorile oko 20 džamija i prostorija za molitvu za koje je utvrđeno da se u njima propovedao radikalni islam, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

  „U Francuskoj nema mesta za one koji pozivaju na mržnju ili ju podstiču u prostorijama za molitvu ili džamijama, kao ni za one koji ne poštuju određene republikanske principe, prvenstveno one koji se odnose na jednakost između muškaraca i žena“, rekao je Kaznev, a prenela agencija AFP.

  „Zato sam pre nekoliko meseci doneo odluku o zatvaranju džamija putem primene vanrednog stanja, zakonskih ili administrativnih mera. Oko 20 džamija je dosad zatvoreno, a biće ih još“, rekao je Kaznev nakon sastanka sa čelnicima Francuskog saveta za muslimansku veru.

  U Francuskoj ima oko 2.500 džamija i prostorija za molitvu, od kojih se za oko 120 njih smatra da se u njima propoveda radikalni selafizam.

  Kaznev je dodao da je od 2012. iz Francuske proterano 80 ljudi, a u toku je proterivanje još nekih.

  Flavio Lo Scalzo/Ansa via AP

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com