Gradovi

Francuska proglasila vanredno ekonomsko stanje

PARIZ – Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je Francuska u „vanrednom ekonomskom stanju“, i poručio da je vreme za redefinisanje ekonomskog i socijalnog modela, javlja američka agencija AP.

Oland je predstavio niz ekonomskih mera u godišnjem obraćanju poslovnim liderima, s ciljem podsticanja stagnirajućeg ekonomskog rasta Francuske i smanjenja hronične nezaposlenosti, prenosi AP.

Kako javlja britanski list Fajnenšel tajms, Oland je rekao da je Francuska u ekonomskom i bezbednosnom vanrednom stanju, zbog čega je najavio seriju mera za smanjenje konstantno visoke stope nezaposlenosti, kao i dodatne subvencije za male kompanije.

Predložene mere su, kako ocenjuje američka agencija AP, relativno skromne, a Oland je naglasio da njima neće biti dovedena u pitanje 35-časovna radna nedelja.

Među predloženim merama su i koraci koji bi trebalo da ohrabre kompanije na zapošljavanje, kao i novi stručni programi obuke za pola miliona radnika, navodi AP.

Agencija AFP prenosi da je francuski predsednik obećao da će potrošiti više od dve milijarde evra na paket mera za borbu protiv visoke nezaposlenosti.

AP Photo/David Vincent

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh