Gradovi

Francuska: Vanredno stanje produženo do maja

PARIZ – Francuski Senat odobrio je danas velikom većinom glasova produžetak vanrednog stanja u trajanju od tri meseca, koje je uvedeno nakon terorističkih napada u Parizu u novembru u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Gornji dom parlamenta, sa 316 glasova „za“ i 28 glasova protiv, podržao je produžetak ove mere do kraja maja, a Nacionalna skupština trebalo bi isto da učini sledećeg utorka, preneo je AFP.

Zakonom o vanrednom stanju, koji datira iz 1955. a izmenjen je u novembru, data su veća ovlašćenja policiji, ukinuta potreba za nalogom u slučaju pretresa, uvedena zabrana okupljanja, kao i kućni pritvor za osumnjičene.

Vanredno stanje je uvedeno izvršnim dekretom nakon terorističkih napada 13. novembra, a zatim ga je parlament produžio do 26. februara.

Poslanici treba da se izjasne i o kontroverznoj meri oduzimanja francuskog državljanstva, osobama sa dvojnim državljanstvom, koje su osuđene za terorizam.

Francuska Liga za ljudska prava ukazala je da mali broj pretresa koji su sprovedeni pod vanrednim stanjem na snazi od novembra doveo do istraga vezanih za terorizam.

Prema podacima objavljenim u utorak, sprovedeno je 3.336 pretresa, od kojih je samo 28 rezultiralo takvim istragama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh