Svet

Francuske vlasti iz Kalea odvele svu decu bez pratnje

KALE – Francuske vlasti odvele su danas iz migrantskog kampa u Kaleu svu decu bez pratnje, njih 1.616, i autobusima ih razvezle u specijalne centre za obradu podataka, u jednoj od poslednjih faza pražnjenja ozloglašenog kampa u gradu kod Lamanša, javlja AP.

Maloletni migranti su ušli u 38 autobusa u celodnevnoj operaciji koja je počela jutros, manje od nedelju dana nakon što su odrasli migranti raseljeni iz kampa poznatog kao „Džungla“ i poslati u izbegličke centre širom Francuske.

Poslednji korak francuskih vlasti u raščišćavanju kampa u Kaleu podrazumeva transportovanje žena i njihove dece, kojih ima nešto više od 300, u porodične centre, a to je predviđeno za četvrtak.

„Na kraju sutrašnjeg dana više nikog neće biti u kampu“, rekao je Stiv Barbe, portparol regiona Pa-de-Kale.

Prema njegovim rečima, u svakom autobusu su sa maloletnim migrantima putovala i po dva agenta britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koji će ispitati slučajeve migrantske dece i utvrditi da li imaju rođake u Britaniji.

Britanski agenti će razmotriti ko bi od maloletnih migranata mogao da bude kvalifikovan za prebacivanje u Britaniju, što je cilj većine migranata koji su koristili kamp u Kaleu da pređu preko Lamanša skrivajući se u kamionima.

Većina mladih migranata se danas mirno i u redu ukrcala u autobuse, izuzev jednog koji se čvrsto uhvatio za ogradu preklinjući britanske agente da ih prime u Britaniju.

Britanija je od 17. oktobra primila nešto više od 300 migranata iz Kalea, dok je Francuska pritiska da ih primi i više, navodi američka agencija.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud rekla je parlamentu prošle nedelje da će još nekoliko stotina migrantske dece uskoro biti dovedena u tu zemlju, ali detalji ostaju nejasni.

AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh