• Gradovi

  Francuski tužilac traži suđenje Lagardovoj zbog afere Tapi

  PARIZ – Francuski tužilac izjavio je danas da direktorki Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard treba da se sudi zbog njene uloge u ogromnim državnim isplatama tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine, kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske.

  Tužilac je predložio da se odbaci zahtev Lagardove da se odbaci decembarski nalog suda za njeno izvođene pred sud zbog nemarnog postupanja u aferi koja je izbila nakon što je utvrđeno da je Tapi primio 404 miliona evra novca poreskih obveznika, prenosi agencija Frans pres.

  Odluka se očekuje 22. jula.

  Ako sudski nalog bude potvrđen, Lagardovoj (60) će se suditi pred Sudom pravde Republike, koji se bavi predmetima vezanim za prekršaje državnih funkcionera.

  Lagardova je pod formalnom istragom od 2014. godine za nemar u dugotrajnoj pravnoj drami koju je pokrenuo Tapi optuživši jednu banku za proneveru tokom 1990-ih kada je prodavao sportsku oopremu nemačkog diva Adidasa.

  Ukoliko Lagardova bude osuđena preti joj godinu dana zatvora i novčana kazna od 15.000 evra, navodi francuska agencija.

  Aktuelna šefica MMF-a je negirala bilo kakvu zloupotrebu službenog položaja, kao i tvrdnje da je radila po nalogu tadašnje predsednika Nikole Sarkozija.

  Ona je bila ministar finansija pod Sarkozijem u 2008. godini, kada je odlučila da dozvoli arbitražu u sporu između Tapija i banke Kredi Lione, koja je delimično u državnom vlasništvu.

  Kao rezultat arbitraže, presuđeno je da Tapija isplati telo zaduženo za rešavanje bankarskih dugova, kojim upravlja država.

  Optužba za nemar potiče upravo zato što je Lagardova dozvolila privatnu arbitražu i zato što nije osporila presudu, koja je bila izuzetno korisna za Tapija, ali štetna za državu.

  Tapiju je u februaru 2015. godine naloženo da vladi vrati novac koji mu je isplaćen.

  Odbor direktora MMF-a je u februaru izabrao Lagardovu ponovo za direktorku te međunarodne finansijske institucije, što je njen drugi mandat na toj funkciji, koji službeno počinje sledeće nedelje, navodi Frans pres.

  (AP Photo/Cliff Owen)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com