Gradovi

Fridman: EU je u krizi, ali još joj nema alternative

BRISEL – Američki analitičar i osnivač Stratfora Džordž Fridman ocenio je da je Evropska unija u krizi, ali da još nema alternativu.

SAD sve više na Evropljane gledaju kao na nepouzdane i nepredvidljive zbog nesposobnosti EU da donosi odluke i više ne mogu da razmišljaju o NATO kao o mehanizmu kojim su vezani za Evropu, rekao je Fridman u inervjuu portalu Euroaktiv u Briselu.

SAD, prema njegovim rečima, na Evropu gledaju u mnogo širem kontekstu Evroazije a čitavo to područje je u krizi.

„Sada imamo krizu koja se pruža od Pacifika do Atlantika. Kinezi su u krizi, Rusija je u krizi, Bliski istok je u strašnoj krizi, a sada je i Evropa u krizi. Znači, gledamo kako se područje od pet milijardi stanovnika transformiše na način koji ne možemo da predvidimo“, rekao je Fridman.

Osnivač Stratfora, agencije za geopolitičku analizu, koji je nedavno prodao svoje akcije i osnovao „Džiopolitika fjučers“, novu kompaniju za globalnu geopolitičku analizu, kaže da je EU doživela neuspeh, ali da nema jasnu alternativu.

Prema njegovom mišljenju, taj neuspeh se vidi na pitanju imigracije koje Evropa ne može da odluči kako da rešava.

„To nije nerešiv problem. Možete odlučiti da ne puštate nikoga unutra i zatim preduzeti mere da to sprečite ili odlučite da ih integrišete i zatim radite određene stvari kako bi se to dogodilo. Nesposobnost Evrope da donese odluku je ono što je sa američkog stanovišta najveći problem“, rekao je Fridman.

On smatra da je to problem zato što SAD imaju odnos partnerstva sa Evropom. Za Amerikance je pođednako važan NATO, a stresovi koji postoje između zemalja EU prisutni su i u NATO.

„Tako na primer imamo jedan odnos sa Francuzima, drugi sa Britancima, mnogo drugačiji odnos sa Nemcima, a još različitiji sa Poljacima. Više ne možemo da razmišljamo o NATO kao o mehanizmu kojim smo povezani sa Evropopm,“ ocenio je Fridman.

Prema njegovim rečima, to nije strašno za SAD, ali jeste izazov za Amerikance na Bliskom istoku, i u odnosima sa Rusijom, zbog čega oni sve više gledaju na „Evropljane kao na neopuzdane i nepredvidljive“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh