Gradovi

Fridman: Naredne dve godine kritične za Rusiju

VAŠINGTON – Za Rusiju će naredne dve godine biti kritične, jer pad cene sirove nafte prazni ionako prenapregnut ruski državni budžet, te bi zbog takvih ekonomskih prilika zemlja mogla da doživi krah kakav se dogodio i Sovjetskom Savezu 1991, ocenjuje američki geopolitički ekspert Džordž Fridman.

On je za portal „Moldin ekonomiks“ rekao da svoju prognozu temelji na nedavnoj odluci Moskve da obustavi strane pozajmice koje su, kako navodi, jedno od glavnih sredstava ruskog predsednika Vladimira Putina da širom sveta održi privid ruske moći.

„To bi Rusiju moglo da košta uticaja. Što je još gore, njeni bivši klijenti bi mogli da se okrenu Sjedinjenim Američkim Državama za pomoć“, kaže Fridman, koji je i osnivač obaveštajne korporacije Stratfor.

Taj se potez, smatra on, ne može sakriti od ruske javnosti, među kojom se Putin svojski trudi da zadrži nacionalni duh tako što, na primer, interveniše u sirijskom sukobu.

„Činjenica da Putin dopušta da javnost vidi ovu slabost nagoveštava, zapravo, u koliko je lošem stanju budžet“, primećuje Fridman.

On je uveren da će Rusija biti sve agresivnija u naredne dve godine pošto, kako kaže, Putin pokušava da skrene pažnju sa domaće ekonomije.

U tome ruski predsednik na kraju neće uspeti, ali je za sada „opasniji nego ikada“, ocenjuje Fridman.

Pitajući se kako bi Rusija izgledala bez Putina, američki ekspert kaže da se ne bi mnogo promenila pošto, kako navodi, Putin ne vodi vladu sam.

Putin je, prema njegovim rečima, samo „vidljivo lice“ bezbednosne službe FSB koja, u stvari, vlada Rusijom.

„U slučaju da se Putinu nešto desi, neko drugi iz FSB-a će preuzeti kontrolu. Ko god da je na vlasti, Rusija će ostati glavna geopolitička briga i potencijalno žarište“, zaključuje Fridman.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh