Gradovi

FS: Izbori ne znače da je godina ekonomski izgubljena

BEOGRAD – Izbori ne znače nužno da je ova godina u ekonomskom smislu izgubljena, ocenio je danas Fiskalni savet, ističući da ako se odlaganje poskupljenja struje umesto u maju dogodi u junu, završi se s privatizacijom do 31. maja, a paralelno se bude radilo i na racionalizaciji i reformi javnih preduzeća, ništa neće biti izgubljeno.

Na konstataciju novinara da vlada uskoro ulazi u tehnički mandat, te da je malo verovatno da će pre juna Srbija imati novu, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović podseća da rokovi postoje.

„Tehnički mandat ili ne, postoje rokovi za reforme. Jedan je za preduzeća u privatizaciji koja do 31.maja moraju da se razreše na neki način. Zatim, doneti su planovi za Železnicu, postoji plan i za EPS i Srbijagas, ne vidim razlog da se ne radi“, rekao je Petrović i istakao da ako se sve pomeri za leto, to bi značajno koštalo.

Sa druge strane, navodi on, odlaganje povećanja cene struje, prvobitno planirano za maj, ako se dogodi u junu, to nije, ocenio je, problematično.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković naveo je da nisu izbori problem, navodeći da ni pre nego što je bila doneta odluak o izborima, nije bilo jasnih naznaka šta se dešva, na primer u EPS-u.

„Nisu sva odlaganja vezana za izbore. I bez izbora nije bilo vidljivo da se ovi krupni problemi rešavaju“, ocenio je on.

Petrović je rekao da, bude li se čekao MMF da se počne stvarno restrukturiranje, i pomeri se sve za iza leta, to bi onda bili značajni troškovi.

Petrović je podsetio da postoji dobar plan za reformu Železnice, uz smanjenje zaposlenosti u toj firmi za 2.700, te da će, ako se to sve bude odlagalo, to značiti trošak za državu.

Povećanje cene struje, reforma javnih preduzeća trebalo bi da budu povezani sa početkom otpuštanja, rekao je on, a ne da se, istakao je, desi kao u EPS-u, da struja poskupi, a da oni po svemu sudeći, podignu plate.

Petrović je rekao da je već jasno da će Resavica i Bor da ostanu problem, što će se na kraju plaćati iz budžeta.

“To mora da se vidi da se plati, a da se ne poveća deficit, što je teško”, rekao je on.

Kada je reč o EPS-u i ceni struje, on je rekao da je odlaganje poskupljenja za mesec dana mala razlika, da nije strašno ako se desi u junu, a trebalo je u maju, ali važno je da ceo paket počne da se okreće – a glavni problem su plate i broj zaposlenih.

“Od pet do 10.000 zaposlenih koji su u EPS-u višak, oni će ove godine smanjiti broj radnika za oko 1.000, a to su mahom oni koji idu u penziju. To su problemi koji zahtevaju jasan plan. A indirektno smo preko statistike zaključili da postoje čvrste indicije da su u EPS-u i plate povećane”, rekao je Petrović.

Na pitanje novinara povodom programa sa MMF-om, kojim je bilo predviđeno da gotovo 100.000 ljudi ostane bez posla, Petrović ističe da to nije ni lako ni moguće oceniti, ali da sigurno neće biti toliko otkaza.

“Od 55.000 zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju, realno je da bez posla ostane njih oko 35.000. A što se tiče njih 27.000 u budžetskom sektoru, verovatno je to preterano i prihvaćeno u 2014. kao zamena za ozbiljnije smanjenje penzija. Sad kad je to došlo vidi se da nije održivo i neophodno”, ocenio je on.

Fiskalni savet insistira na tome da ne može da sabira brojke onih koji će ostati bez posla, jer i sami iza nekih mera stoje, a iza nekih ne, a i sve zavisi, ponovili su, koliko će firmi otići u stecaj, koliko će biti privatizovano, što ne može da se zna.

“Različite su procene i preporuke, ali planovi oko otkaza su negde bili preambiciozni”, zaključili su.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh