Gradovi

Fuks: I u relativizaciji ustaštva postoji granica trpljenja

Fuks: I u relativizaciji ustaštva postoji granica trpljenja

BEOGRAD – Predsednik Saveza jevrejskih opština dr Ruben Fuks izjavio je danas da podržava odluku predstavnika Jevreja u Hrvatskoj da „zbog relativizacije ustaštva“ bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, navodeći da bi taj bojkot mogao da skrene pažnju i da pokaže da postoji „granica trpljenja“ predstavnika jevrejske zajednice.

On je istakao i da predstavnici jevrejske zajednice u Srbiji ove godine neće ići u Jasenovac, iako su ranijih godina išli.

„Mi zvanično nećemo ići u Jasenovac, moramo da podržimo naše prijatelje iz Hrtvatske“, rekao je Fuks Tanjugu, komentarišući bojkot zvanicne komemoracije žrtvama u Jasenovcu.

Bojkot, prema njegovom mišljenju, može da skrene pažnju i da upozori na to da postoji određena granica trpljenja i strpljenja.

„Hrvatske vlasti su reagovale, kao i i upravnica Spomen područja Jasenovaca, ali za sada smatram da je to neadekvatno“, istakao je Fuks.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj odlučili su da „zbog relativizacije ustaštva“ bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, te će komemoraciju u skladu sa jevrejskom tradicijom organizovati sami.

Fuks smatra da na takvu odluku ne utiče samo relativizacija ustaštva, već odgovor i reakcija hrvatskih vlasti, koji su uvek iznuđeni i uvek dolaze sa zakašnjenjem.

„Nije reč samo o relativizaciji ustaštva, već o nizu pojava, u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama, koje su razlog za brigu. Reč je o potpunom skretanju osnovnog političkog toka udesno, sa pojavom ekstremno desnih političih struja, koje su u nizu zemalja vrlo glasne“, rekao je Fuks.

Kako dodaje, ekstremno desne političke struje jačaju i u zemljama u okruženju, što brine i predstavnike jevrejske zajednice u Sbriji, iako on ocenjuje da je u našoj zemlji desnicu trenutno marginalna i marginalizovana.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj saopštili su juče da su odlučili da bojkotuju centralnu komemoraciju u Jasenovcu, u znak nezadovoljstva lošom saradnjom sa Spomen područjem Jasenovac te kao znak protesta protiv „relativizacije i revitalizacije ustaštva“ u Hrvatskoj, preneli su hrvatski mediji.

U obrazloženju Koordinacije koja okuplja deset jevrejskih opština koje deluju u Hrvatskoj, navodi se da je odluka o neučestvovanju na komemoraciji, koju svake godine organizuje Javna ustanova Spomen područje (JUSP) Jasenovac, doneta zbog neslaganja s politikom nečinjenja u odnosu na izmene postavke muzeja, odlaganje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, te dnevno-politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Koordinacija je najavila da će „komemoraciju organizovati sami, u skladu sa jevrejskom tradicijom“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh