Gradovi

Gaćinović: Prioritet bezbednost nacionalnih država

BEOGRAD – Poslednji teroristički napadi u Briselu i nedavno u Parizu predstavljaju veliko upozorenje Evropi i pokazuju da bezbednost na nivou nacionalnih država nema alternativu, istakao je naučni savetnik Instituta za političke studije Radoslav Gaćinović.

Gaćinović je u izjavi Tanjugu naglasio da ovo što se dešava u Evropi ima veze sa migrantskom krizom, ali je verovatno nekome iz političkih razloga stalo da se Evropa destabilizuje.

On ocenjuje da sada svaka država posebno na svojoj teritorijii mora da organizuje i stalno nadograđuje sopstveni sistem bezbednosti, kako bi sprečila terorističke napade.

„Nacionalne države, moraju preduzeti sve mere da svoje antiterorističke jedinice dovedu na najviši nivo pripravnosti, osposobljenosti, obučenosti i opremljenosti, kako bi se borile, prvenstveno preventivnim merama, zatim i represivnim, a u datim okolnostima i borbenim, protiv terorizma, kao što je to nedavno učinila Francuska, ipak sa zakašnjenjem“, rekao je Gaćinović.

Konstatujući da teroristi biraju ciljeve tako da im napad na njih ima najveći politički ođek, odnosno publicitet, ali i da unese najveći strah građanima, Gaćinović naglašava da nije lako predvideti gde će se dogoditi sledeći udar.

„U poslednje vreme sve više dolazi do ujedinjavanja ultradesnih, odnosno fašisoidnih, i levih, odnosno kvazirevolucionarnih terorista. Mete njihovih napada su iste – nacionalna država, službe bezbednosti, multinacionalne kompanije. Ovo što se dešava u Evropi ima veze sa migrantskom krizom, ali verovatno je nekome iz političkih razloga stalo da se Evropa destabilizuje“, smatra Gaćinović.

Uz opasku da je poznato da je tokom migrantske krize veliki broj terorista iz redova Islamske države došao u Evropu, on kaže da veruje da njih ima više hiljada, Gaćinović je kao zemlje s najvećim rizikom naveo one u kojima se nalaze institucije Evropske unije, Ujedinjenih nacija, velikih kompanija…

Kada je reč o Srbiji on ističe da ima veliko poverenje u srpske službe bezbednosti i njihovu obučenost, ali dodaje da i građani tu moraju da učestvuju.

„Ni vojska, ni policija ne mogu sami da se izbore protiv terorizma, već to mora i ukupno javno mnenje. Javno mnenje treba da bude odlučno da se bori protiv svih oblika nasilja koje ugrožavaju sopstvenu državu. Treba da bude osposobljeno da prepozna te događaje, i da pomogne službama bezbednosti kada je to potrebno“, rekao je Gaćinović.

Prema njegovim rečima, Srbija nije ugrožena kao pojedine evropske države, ali ipak mora da čuva i kontroliše svoje granice, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je određen broj državljana naže zemlje učestvovalo u ratovima na Bliskom istoku na strani Islamske države.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh