• BG

  Gajović: Ministarstvo kulture nije nadležno za sporni konkurs

   

   

  Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za sporni slučaj dodele sredstava za sufinasiranje medijskog projekta „Čuvari našeg nebа“, a o oduzimanju tih sredstava će odlučiti kada se spor završi, kazao je danas državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Gajović.

  Gajović je to rekao na konferenciji za novinare koja je sazvana zbog slučaja u kom je direktor agencije „Alternativa“ Boško Savković najavio tužbu protiv produkciju „G.F.C. doo“, koja je u prijavi na Konkurs za medijsko sufinansiranje druge sezone serije „Čuvari našeg nebа“ iskoristila referentne filmove i filmske nagrade te agencije.

  U medjuvremenu, kompanija „G.F.C“ je negirala optužbe i navela da je snimatelj na spornom projektu takodje nosilac autorskih prava.

  Gajović je naveo da ministarstvo „ne vidi sopstveni status u sporu“ u kom jedan od kandidata nije upotrebio svoje, već potencijalno tudje autorsko delo kao svoju referencu na konkursu, i dodao „da ne zna da li će doći do spora izmedju dve strane“ i da će ministarstvo odlučiti tek nakon završetka sudskog spora.

  Gajović je rekao da su „svi učesnici potpisali da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrde da je sva dostavljena dokumentacija tačna“ i da je „ispunjen rok od 30 dana u kom može da se podnese žalba, što niko nije uradio“.

  „Prvi put nemamo nijednu zvaničnu pritužbu, tako da imamo samo, mogu reći, paušalne zamerke, koje nisu (podnete) u pisanoj formi“, naveo je Gajović.

  On je dodao da se ministarstvo oglašava zbog „stvaranja atmosfere da nešto nije kako treba“, sa čime se oni ne slažu, „pošto je konkurs sproveden u skladu sa najvišim standardima i u skladu sa Zakonom (o javnom informisanju i medijima)“.

  „Stvara se nepotrebna atmosfera u godini kada mi, celokupna administracija ministarstva, Vlada Srbije i predsednik Srbije pokušavamo da uredimo medijsku scenu Srbije“, rekao je Gajović.

  Dodao je da se u tekstu konkursa ne navodi da su reference neophodne, da „projekti, a ne reference dobijaju sredstva“ i da u je ministarstvo u tom konkursu imalo jaku i referentnu komisiju, koju su sačinjavali „jedan režiser, jedan medijski stručnjak i jedan književnik“.

  Uprkos takvoj oceni, barem u 12 obrazloženja za dodeljena sredstva se stručne i profesionalne reference se navode kao jedan od razloga za donetu odluku.

  I u tekstu samog konkursa se navodi da je jedan od opštih kritetrijuma postojanje „stepena organizacionih i upravljačkih sposobnosti predlagača projekata, resursa za njegovu realizaciju, kao i postojanje stručnih i profesionalnih referenci“.

  Govoreći o konkursu, Gajović je rekao je da je na njega pristiglo više od 300 prijava, a da je ministarstvo odobrilo sredstva 61 organizaciji, da su ukupna sredstva opredeljena za njega 72 miliona dinara, a sekretar ministarstva Igor Jovičić je dodao da će ministarstvo formirati radnu grupu koja će ispitati nadzor nad važećim propisima za sprovodjenje ovakvih konkursa.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com