Gradovi

Galijašević: Neprimeren govor odlazećeg turskog premijera

BANJALUKA – Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu svojim potpuno neprikladnim govorom na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije potvrdio da je generator svih sukoba na Balkanu i dodao da nije uopšte dobro što je dolazio u Banjaluku, prenela je RTRS.

Galijašević smatra da je Davutoglu, naime, održao jedan potpuno neprikladan govor veličao neosuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića, u kome se pozivao na 80 miliona Turaka, u kome smo mogli čuti kako je on obnovio sve džamije, kako je uradio sve dobro, kako je sve Bošnjake on spasio, kako se zalagao…

Reagujući na govor odlazećeg turskog premijera, Galijašević je ocenio dobrim to što je takva osoba uklonjena sa čela vlade Turske, ali da nije dobro što je dolazio u Banjaluku sa svojim, jedinim nedostojnim govorom prilikom otvaranja Ferhadije.

„To je govor koji se nije uklopio u druge govore, niti je podržan na bilo koji način“, rekao je Galijašević procenivši da se čak 95 odsto njih nije složilo sa takvim pristupom.

On je podsetio da je Davutoglu utemeljivač neoosmanizma, što se može videti kroz njegovu knjigu „Strateška dubina: međunarodni položaj Turske“, te da je sve vreme pokušavao da vrati Tursku u neoosmanski poredak.

Galijašević je istakao da je Davutoglu održao govor u kojem je svojim radikalizmom nastojao da isprovocira političke strukture Republike Srpske, nadajući se da će taj govor odjeknuti do Turske, gde je i smenjen, te ocenio da je turski premijer u ostavci na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci rešavao probleme svog statusa u Turskoj.

„Njegovo kašnjenje, ponašanje, njegov dolazak, pokazalo se, bio je vrlo štetan i po bezbednost i po odnose Srba i Bošnjaka“, rekao je Galijašević.

Davutoglu je na današnjem otvaranju Ferhadije u Banjaluci veličao delo Alije Izetbegovića – ogledano u jedinstvenoj BiH koju kao tekovinu treba očuvati, navodio da je ova džamija, kao i drugi objekti, zajednička kulturna baština, a u obraćanju okupljenima poručio da je uz njih svih 78 miliona Turaka, da su Turci „bili ovde, da su sada ovde i da će biti zauvek“.

Foto Tanjug/R. Prelić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh