Novosti online

Галска вечера широм света

Широм планете, у 1.000 одабраних ресторана у 150 земаља – од скромних бистроа до најексклузивнијих тачака на гастрономској карти света – више од 1.500 кувара који су испунили строге критеријуме међународног кулинарског жирија понудиће 21. марта својим гостима за вечеру „француски мени”. Сваки од њих ће се разликовати по специјалитетима које нуди, али ће сваки нудити аперитив с канапеима, предјело, главно јело, сиреве, дезерт и одговарајући избор пратећих вина и шампањца којима ће славити француску гастрономију.

Ово је други пут да се организује планетарна манифестација „Укуси Француске”, на иницијативу једног од најпознатијих француских кувара, Алена Дикаса и Министарства за спољне послове и међународни развој. Надахнуће су нашли у давнашњој идеји Огиста Ескофијеа, који је 1912. године у истом дану, у неколико светских градова, послужио „Епикурову вечеру” – један мени за што већи број званица.

Међутим, на гастрономској фешти „Укуси Француске” сваки мајстор кулинарства сада има прилику да састави свој мени, инспирисан француском кухињом, користећи сезонске локалне намирнице, ослањајући се на сопствену вештину и традицију, али бирајући здраве рецепте са смањеним процентом масти, шећера и соли. Цену понуђених менија одређују сами ресторани.

У првој „француској вечери” 2015. учествовало је пет ресторана из Србије, четири из Београда и један у Крушевца, а ове године 14 ресторана, 12 из Београда и два из Новог Сада.

Француска амбасада и Француски институт у Србији помогли су ресторанима у преводу менија и промоцији догађаја: на конференцији за медије у резиденцији француске амбасадорке Кристин Моро пре неколико дана уприличена је и дегустација неких од француских специјалитета из победничких менија. А сви учесници су одлучили да пет одсто од прихода ресторана са „француске вечере” уплати у хуманитарне сврхе Црвеном крсту Србије.

Куриозитет је што ће менији у оквиру „Укуса Француске 2016” бити 21. марта послуживани и на француским бродовима и у авионима француских компанија.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh