Gradovi

Galuči: Nezamislivo da je Ivanović učestvovao u zločinima

VAŠINGTON – Bivši američki diplomata i predstavnik UN na Kosovu i Metohiji Džerald Galuči izjavio je da je „nezamislivo da je Oliver Ivanovic naređivao da se neko ubije ili da je učestvovao u bilo kakvim akcijama te vrste.“

U tekstu objavljenom na sajtu Trasnkonflikta, Galuči kaže da je Ivanović, dok je on sarađivao sa njim, konstantno radio na tome da se uspostavi mir i kompromis izmedu Srba i Albanaca i video potencijal da se zajedno radi na zajednickom interesu.

„Teško mi je da zamislim da on nareduje da se neko ubije ili da ucestvuje u bilo kakvim akcijama te vrste,“ rekao je Galuči povodom nedavne presude Medunarodnog sudskog veća na KiM, koje je lidera GI SDP Olivera Ivanovica osudilo na devet godina zatvora zbog ratnih zlocina, iako na sudenju nisu izneti takvi dokazi.

Prema Galučiju, „Ivanović je hrabar i pragmatičan, zbog toga nije uvek bio popularan u svojoj zajednici i ponekad je bio na meti Srba“.

Nekadašnji diplomata istice da je Ivanovic žrtveno jagnje svih strana ukljucenih u dogadaje na KiM.

“Ivanovic je bio lakša meta od lokalnih radikalnih lidera, kada bi oni bili uhapšeni, na ulicama bi se našlo hiljade ljudi, dok je za Olivera izašla šacica ljudi,“

Po njegovom mišljenju i Beograd je želeo i “ izgleda da i dalje želi“, da se Oliver skine sa scene.

„Srpska Vlada želi više nego išta da se približi Evropskoj uniji, a kosovske Srbe vidi kao nepotrebne, ali i koristi ih kao štap kojim udara ka Prištini. Navodno je Beograd sugerisao medunarodnim istražiteljima da „uzmu“ Ivanovica kada su oni tražili „glavu jednog kosovskog Srbina“, istakao je Galuči.

Galuči se pita i kako je medunarodna zajednica dozvolila takvo postupanje prema Ivanoviću.

„Teško je razumeti zašto su SAD i pametniji Evropljani dozvolili Euleksu da baci Olivera kroz prozor. Amerikanci znaju da predaja Kosova Albancima nije donela željene rezultate, a potencijalna Zajednica srpskih opština bi bila jedini nacin za obezbedivanje života na multietnickom Kosovu. Medunarodna zajednica treba da radi sa Oliverom, a ne da ga zatvara. Tu ključnu ulogu imaju SAD, Evropljani su nemarni“, dodao je Galuci.

Prema njegovim recima, Amerikanci više vole lidere koji nisu pravi lideri i zato dugo podržavaju Hashima Tačija „koji predstavlja osrednjost u svom najizraženijem obliku, za razliku od sposobnijeg i pragmatičnijeg Ramuša Haradinaja, koji koketira sa radikalnim strujama, jer mu SAD i EU prete hapšenjem“.

Foto Tanjug, BOKI/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh